Tulvat lisäsivät rannikkovesien ravinnemääriä

Esimerkiksi Vantaanjoessa ravinteet kaksinkertaistuivat. Ravinnekuormat ovat olleet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuria myös muissa Uudenmaan alueelta Suomenlahteen laskevissa joissa.

Viime viikon rankkasateiden aiheuttamat tulvat toivat Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan rannikkovesiin ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuren ravinnekuorman.

-Viikon aikana mereen virtasi pelkästään Vantaanjoesta 25-30 tonnia fosforia ja 220 tonnia typpeä, mikä vastaa kevät- tai syystulvien aikana yhdessä kuukaudessa mereen kulkeutuvaa kuormaa, arvioidaan Suomen ympäristökeskuksesta.

Vantaanjoen mereen tuomaan keskimääräiseen vuosikuormitukseen verrattuna tulvan tuomat ravinteet merkitsevät noin 50 prosentin lisäystä.

Ravinnekuormat ovat olleet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuria myös muissa Uudenmaan alueelta Suomenlahteen laskevissa joissa.

-Vaikka tulvat ovat moninkertaistaneet Suomen etelärannikon normaalin kesäaikaisen ravinnekuormituksen, eivät ylimääräisen kuormituksen vaikutukset yltäne rannikkovesiä laajemmalle, ympäristökeskuksesta arvellaan.

Tulvavedet sameita

Tulvavedet ovat levinneet saaristossa raskaamman meriveden päällä laajoille alueille ja ne lisäävät rannikkovesien sameutta ja ravinteita.

Saaristossa viime päivinä havaitut sinileväesiintymät ovat kuitenkin pääasiassa avomereltä kohti rannikkoa ajautuneita sinilevämassoja, jotka saattavat sisältää myrkyllisiä Nodularia-sinileviä.

Tulvavesien valtaamilla alueilla sinileväpitoinen vesi on jäänyt samean ja ruskean jokivesimassan alle. Suomenlahden ulappa-alueen tilaan tai leväkukintoihin tulvalla ei ole välitöntä vaikutusta.

Avomerellä voimistuneet sinileväkukinnat ovat seurausta pitkään jatkuneesta pohjien huonosta happitilanteesta ja ravinteiden sisäisestä kuormituksesta sekä viime aikoina lämmenneestä säästä.

Runsaat sateet eivät ole vaikuttaneet sisävesien levätilanteeseen, joka on edelleen aiempiin kesiin verrattuna hyvä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat