Mainos

Tulvat kiusaavat Keski-Eurooppaa

Lumien sulaminen ja runsaat sateet ovat aiheuttaneet jokien tulvimista eri puolilla Keski-Eurooppaa. Tulvat ovat vaatineet jo kuusi kuolonuhria.

Keski-Euroopassa tuhansia ihmisiä on jouduttu evakuoimaan tulvivien jokien vuoksi. Tulvat ovat vaatineet jo kuusi uhria Tshekissä ja Slovakiassa. Lisäksi ainakin yksi ihminen on kateissa Romaniassa.

Tuhat sotilasta liittyi Tshekissä päivän aikana taisteluun tulvia vastaan. Jokien pinnan taso näytti aamupäivällä vakiintuneen Prahassa ja useilla muilla alueilla. Sen sijaan tilanne paheni edelleen etelässä Dyje- ja Jihlavajokien ympäristössä sekä pohjoisessa, missä Labejoen reunamat murtuivat aamulla.

Osa kodeistaan evakuoiduista pääsi palaamaan takaisin tilanteen parannuttua mm. joissakin Prahan osissa. Saksassa Elbejoen pinta on noussut odotettua hitaammin, ja perjantaihin mennessä vasta tuhat ihmistä oli joutunut jättämään kotinsa.

Saksin osavaltiossa Dresdenissä tulvavedet kohosivat 7,1 metrin tasolle varhain perjantaina. Lähellä jokea asuvat ovat toistaiseksi voineet pysyä kotonaan. Viranomaisten mukaan pari tuhatta ihmistä saatetaan kuitenkin piakkoin evakuoida varotoimena.

Tshekissä tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Vakavin tilanne on Määrissä Kaakkois-Tshekissä lähellä Itävallan rajaa, missä Tonavan sivujoki Dyje on tulvinut yli äyräittensä. Znojmon kaupungista on evakuoitu 10 000 ihmistä, ja Määrin alueelle on julistettu poikkeustila.

Myös eteläisen Böömin alueelle julistettiin myöhään eilen poikkeustila, koska Luznice-joen tulviminen uhkasi peittää alleen laajoja alueita kahden suuren kaupungin lähistöllä.

Veden nousemiseen on valmistauduttu myös muualla Keski-Euroopassa. Joet ovat paisuneet nopeasti, koska sateet ovat sulattaneet lopputalven lumia.

Pahiten tulvivat Elbe, Tonava ja Moldau, mutta myös pienemmät joet Tshekissä, Slovakiassa, Puolassa, Itävallassa ja Unkarissa ovat aiheuttaneet tulvahälytyksiä.

Saksan puolella Baijerin ja Saksin osavaltioissa on myös varauduttu tilanteeseen. Tulvakorkeuteen nousseen Elbejoen varrelta on evakuoitu tuhat asukasta, ja muuallakin ihmiset valmistautuvat jättämään kotinsa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.