Mainos

Tulvat ja sateet lisäävät ravinnevalumia Pohjanlahteen

Tulvien ja sateiden mukana Itämereen on tänä syksynä valunut suuria määriä rehevöittäviä ravinteita.

- Pohjanlahteen on jo valunut ravinteita enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä, kertoo erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta.

Nyt tulvat ovat siirtyneet Satakuntaan ja se lisää Pohjanlahden kuormitusta entisestään. Suomenlahdella ja Saaristomerellä ollaan myös jo lähellä viime vuoden kuormitusmääriä.

Knuuttila vertaa Pohjanmaan tulvia kesän 2004 tulviin Vantaanjoella. Silloin heinäkuun viimeisen viikon aikana valui Suomenlahteen ravinteita saman verran kuin koko edellisen vuoden aikana yhteensä.

Päästövähennystavoitteet karkaavat

Kasvaneet ravinnemäärät eivät kuitenkaan välttämättä näy heti meren tilassa. Koska Pohjanlahti on Suomenlahtea paremmassa kunnossa, se kestää äkkinäisen ravinnekuorman paremmin.

- Vaikka ravinnepäästöt voivat hetkellisesti olla todella suuria, se ei heti näy vaikkapa suurina levämäärinä ensi kesänä. Jos sateet ja tulvat lisääntyvät pidemmällä aikavälillä, se aiheuttaa ongelmia päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa, kuvailee Knuuttila.

Maatalouden ravinnepäästöjä pitäisi siis vähentää paljon enemmän kuin on suunniteltu. Suomen oma tavoite on ollut maatalouden päästöjen vähentäminen kolmanneksella vuoteen 2016 mennessä. Itämeren suojelukomissio Helcom on asettanut Suomelle 150 tonnin vähentämistavoitteen Suomenlahden fosforipäästöille vuoteen 2016 mennessä

- Se on jo nyt selvää, ettei noita tavoitteita saavuteta, sanoo Knuuttila.

Tämä vuosi näyttäisi nousevan 2000-luvun kolmen suurimman kuormitusvuoden joukkoon. Loppuvuosi näyttää, nouseeko tämän vuoden kuormitus 2000-luvun suurimmaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.