Mainos

Tulvat ja kelirikko pehmentävät Etelä-Suomen sorateitä

Etelä-Suomen sorateille on jo jouduttu asettamaan kelirikkovaroituksia ja painorajoituksia. Keinot kelirikkoisten teiden parantamiseen ovat vähissä.

Poikkeuksellisen lämpimät säät sekä vesisateet vaikeuttavat liikennettä etenkin Etelä- ja Kaakkois-Suomen sorateillä.

- Teiden rakenteet eivät pääse kuivumaan ja sorateiden pintakerros liejuuntuu. Vettymisen edettyä tie menettää kantavuutensa, varoittaa kunnossapitovastaava Olavi Kurkela Tiehallinnon Hämeen tiepiiristä.

Marraskuun alussa tullut runsas lumikerros on sulanut nopeasti. Lisäksi viime päivien vesisateet aiheuttavat veden tulvimista teille ja alikulkukäytäviin.

Tällaisissa olosuhteissa keinot kelirikkoisen tien parantamiseen ovat vähissä.

- Tienpitäjän vaihtoehtoina on vain murskeen lisääminen pahimpiin vauriokohtiin sekä varoittaminen kelirikosta. Tien lanaaminen tai höylääminen eivät paranna tilannetta, vaan heikentävät sitä, sanoo Kurkela.

Etelä-Suomen sorateille on jo jouduttu asettamaan kelirikkovaroituksia ja painorajoituksia. Hämeessä syyskelirikon pahinta aluetta on Pirkanmaa, mutta tulvia ja muita ongelmia on myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä.

Yleensä soratiet ovat jäätyneet marraskuun puoliväliin mennessä. Sääennusteiden mukaan lämmin sateinen jakso jatkuu vielä ainakin muutaman päivän.

Kosteus koettelee myös sähkölaitteita. Muun muassa liikennevalot ovat kosteusvaurioiden seurauksena menneet paikoin keltavilkulle.

Viime vuosina poikkeuksellisen lämmin syksy sateineen on toistunut aiempaa useammin.

- Tiehallinnon on jatkossa arvioitava, onko vallitseva säätilanne muuttumassa pysyväksi. Jos perinteiset hoitomenetelmät eivät enää tehoa, on teiden rakenteita, materiaaleja sekä hoitoa ilmeisesti ryhdyttävä muuttamaan paremmin toimiviksi, arvioi kunnossapitovastaava Kurkela.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.