Mainos

Tulvat huuhtovat Keski-Eurooppaa

Vaikeista tulvista kärsineiden Keski-Euroopan alueiden asukkaat eivät pääse eroon painajaisestaan. Tulva-alueiden asukkaat valmistautuivat tänään uusiin koettelemuksiin sadepisaroiden vasaroidessa jo ennestään märkää maata.

Viime viikon kokemukset taloihin ja teille tulvivista vesimassoista ovat puolalaisten ja tshekkien muistissa ja suurten jokien lähellä asuvat ihmiset ovat viranomaisten mukaan aikaisempaa halukkaampia jättämään kotinsa tulvavaaran takia.

Erityisen vaikeaksi tilanne voi kehittyä Puolan eteläosissa. Maaperä on ennestään niin kylläinen vedestä, ettei se pysty imemään uutta kosteutta.
-Tilanne on vaikea. Sateet näyttävät jatkuvan voimakkaina ja jokien pinnat nousevat entisestään. Vaikka vettä ei kaikilla alueilla onneksi ole vielä tullut niin paljon kuin pelkäsimme, olemme joutuneet antamaan tulvavaroituksia Etelä-Puolan eri alueille, hallituksen edustaja Krzysztof Pomes kertoi.

Puola on varoittanut kansalaisiaan mahdollisesta luonnonkatastrofista. Jotkin kaupungit ja kylät maan etelä- ja länsiosissa luisuivat tänään takaisin keskelle tulvapainajaista. Useiden kylien asukkaat Zielona Goran alueella joutuivat jättämään kotinsa suojamuurin murruttua. Tuhannet sotilaat auttoivat asukkaita kasaamaan hiekkasäkeistä uusia tulvaesteitä ja vahvistamaan entisiä, vielä pystyssä olevia muureja.

Tulvien takia Puolassa on kuollut 48 ihmistä ja maassa vietettiin eilen kansallista surupäivää tulvien uhrien muistoksi.

Uudet tulvat uhkaavat myös Tshekkiä

Säätieteilijöiden mukaan myös Tshekin tasavaltaa uhkaavat uudet tulvat. Jos voimakas vedentulo jatkuu, etenkin Määrin alueen joet ovat vaarassa tulvia uudelleen yli äyräidensä. Myös Böhmin eteläosien tilanne on meteorologien mukaan huolestuttava.

Saksan poliisi ilmoitti tänään sulkeneensa Saksan ja Puolan rajalla sijaitsevan rajanylityspaikan Oderjoen tulvimisen takia. Joen yli menevän sillan käyttäminen ei poliisin mukaan ole enää turvallista.

Itävallan itäosien asukkaat varautuivat niin ikään uusiin tulviin. Tulvavaroitus on jo annettu Oberösterreichin liittomaassa ja joidenkin muiden alueiden odotetaan seuraavan perässä. Uutistoimisto APA:n mukaan vesi oli peittänyt jo osan Grieskirchenin alueesta.

Keski-Euroopan maiden säätieteilijät uskovat sateiden jatkuvan ainakin viikonlopun ajan.
(STT-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.