Tulvat ajavat 50 000 prahalaista kodeistaan

Tsekin pääkaupungista Prahasta evakuoidaan arviolta 50 000 kaupungin asukasta. Prahassa oleskelevat suomalaiset saavat tarvittaessa yhteyden suurlähetystöön puhelimitse.

Vuosisadan pahimmat tulvat ovat aiheuttaneet kaaoksen Tshekin pääkaupungissa Prahassa. Päiviä kestäneet rankkasateet ovat vaatineet ainakin seitsemän kuolonuhria ja kaupungissa on alettu evakuoida noin 50 000 ihmistä tulvien takia.

Myös Suomen suurlähetystö Prahassa on evakuoitu tulvan vuoksi. Lähetystö sijaitsee Mlada Stranan kaupunginosassa lähellä Vltavajokea. Lähetystö on todennäköisesti kiinni koko loppuviikon.

Suomalaiset matkatoimistot ovat reagoineet nopeasti Keski-Euroopan tulvatilanteeseen. Lähtöjä Prahaan on peruttu, ja jo paikalla olevia turisteja on jouduttu siirtämään tulvan tieltä toisiin hotelleihin. Aurinkomatkojen toimitusjohtajan Timo Heinosen mukaan suomalaisturisteilla ei ole tulvien takia hätää.

Prahassa oleskelevat suomalaiset saavat tarvittaessa yhteyden suurlähetystöön puhelimitse. Puhelinpäivystyksen numero Suomesta soitettaessa on ulkomaansuunta - 420 - 603 - 473 - 625 ja Prahasta soitettaessa 06 - 03 -473 - 625.

Vapaaehtoiset apuna

Sadat vapaaehtoiset ponnistelivat yöllä tulvavallien vahvistamiseksi Prahan keskiaikaisessa osassa. Tshekin hallitus on julistanut Prahaan ja neljälle muulle alueelle maassa poikkeustilan. Tulvat on tähän mennessä vaatineet seitsemän ihmisen hengen.

Praha on nyt pahimpien tulvien kourissa sataan vuoteen. Prahan pormestari Igor Nemec kertoi lehdistötilaisuudessa, että Mala Stranan asukkaat joudutaan evakuoimaan. Mala Strana, Prahan kaupungin keskiaikainen osa, joutunee Nemecin mukaan osittain Vltavajoen tulvavesien peittoon tänään iltapäivällä.

Myös Karlinin, Smichovin, Holesovicen ja Libenin kaupunginosien asukkaita aiotaan siirtää turvaan tulvivalta vedeltä.

Vltavajoen virtaama on nyt 20-kertainen normaaliin verrattuna. Sääennusteiden mukaan rajut sateet jatkuvat Tshekissä edelleen tänään.

Tulvat jatkuvat myös Saksassa ja Itävallassa

Myöskään Saksaa ja Itävaltaa koettelevat tulvat eivät ole hellittäneet.

Itävallassa tulvan uhrien määrä on noussut neljään. Saksan itäosassa Saksin osavaltiossa ainakin yksi ihminen on kuollut ja kuusi oli kateissa tulvien jäljiltä varhain aamulla. Sähköt ja puhelinyhteydet ovat poikki suuressa osassa osavaltiota.

Romaniassa kolme ihmistä kuoli viime yönä kovassa myrskyssä, ja myrskysään ja tulvien viime viikkoina aiheuttamien uhrien määrä nousi näin kymmeneen.

Venäjällä pelastustyöntekijät arvioivat, että Mustanmeren rannikon uhrien määrä saattaa nousta yli sadan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)


(Kymmenen uutiset 13.08.2002)

Keski-Euroopan tulvat ovat aiheuttaneet muutoksia myös suomalaisten matkatoimistojen ohjelmistoon.
(Seitsemän uutiset 13.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja