Mainos

Tulvarintama liikkuu itään ja pohjoiseen

Pahin on ohi Prahassa, mutta vesi nousee Dresdenissä ja Bratislavassa. Kaikkiaan kolmisenkymmentä ihmisiä on kuollut Tshekissä, Saksassa ja Itävallassa.

Tulvavedet jatkoivat nousuaan vielä tänä aamuna Tshekin pääkaupungissa Prahassa. Nousu pysähtyi kuitenkin iltapäivällä kello kahden aikaan, eikä joen pinnan uskota enää nousevan, arvioivat Tshekin viranomaiset.

Tshekin tulvissa on tähän mennessä saanut surmansa ainakin yhdeksän ihmistä. Seitsemän metriä normaalia korkeammalla virtaava Vltavajoki (Moldau) uhkasi keskiviikkona monia Prahan historiallisia nähtävyyksiä.

Pahimmat tuhot syntyivät matalalla sijaitsevissa kaupungin keskiaikaisissa osissa Mala Stranassa ja Stare Mestossa. Aamupäivällä tulvavettä alkoi jo virrata historialliseen vanhaan kaupunkiin, Mala Stranaan. Palomiehet pumppasivat aamulla vettä kultakupolisen, Vltavan rannalla sijaitsevan, Tshekin kansallisteatterin kellarista. Vedet uhkasivat erityisesti teatterin puvustamoa.

Mutavedet ovat tehneet tuhojaan useissa historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävissä rakennuksissa. Arviolta 15000 palomiestä, poliisia ja sotilasta on työskennellyt kellon ympäri katastrofin välttämiseksi.

Eläimiä jouduttiin lopettamaan


Eilen evakuoitu Prahan eläintarha ei jäänyt ilman uhreja. Kadir-norsua, virtahepoa, karhua ja leijonaa ei onnistuttu pelastamaan tulvavesien alta. Pelastajat saivat eläintarhasta kuitenkin 400 sen asukkia turvaan.

Tshekin hallitus on julistanut Prahaan ja neljälle muulle alueelle poikkeustilan. Tulvia pahentaa se, että Prahan eteläpuolella Ceske Budejovicessa sijaitseva pato on murtunut.

Prahan 1,2 miljoonasta asukkaasta noin 50000 on evakuoitu odotettuakin korkeammalle nousseiden tulvavesien alta, ja evakuointeja jatkettiin yhä tänään. Yhteensä kotinsa on joutunut viime päivinä jättämään noin 200000 tshekkiä.

Aamulla joen pinta nousi yhä noin kymmenen senttimetriä tunnissa. Joen pinta saavutti iltapäivällä 785 senttimetrin tason. Tulvavesi laskee viranomaisten mukaan yhdestä kahteen senttimetriä tunnissa.

Kyseessä on pahin tulva vuosisataan. Edellinen mittava katastrofi sattui vuonna 1890.

-Toivon, että pahin on nyt ohi, sanoi päähydrologi Petr Malecek uutistoimisto DPA:lle keskiviikkona. Malecek uskoo vedenpinnan kuitenkin pysyvän korkealla vielä viikon ajan.

Tulvat ehtivät Bratislavaan


Myös naapurimaan Slovakian pääkaupunkia Bratislavaa uhkasivat keskiviikkona tulvat. Viranomaiset julistivat kaupunkiin hätätilan, ja ensimmäisten asukkaiden evakuointi Devinin kaupunginosasta aloitettiin. Tulvamuurien pystytystyöt on jo käynnistetty.

Toimiin ryhdyttiin kaupungin läpi virtaavan Tonavan pinnan noustua uhkaavasti rankkasateiden vuoksi. Joen pinta on kavunnut jo 8,5 metriin ja sen pelättiin nousevan iltaan mennessä vielä metrillä.

Slovakian presidentti Rudolf Schuster ja parlamentin puhemies Jozef Migas osallistuvat tulvien vuoksi pidettävään hätäkokoukseen Bratislavassa.

Tshekin ja Slovakian lisäksi rankkasateiden aiheuttamista tulvista ovat kärsineet pahoin ainakin Venäjä, Saksa, Itävalta ja Romania. Tulvia on ollut myös mm. Espanjassa, Italiassa, Britanniassa, Kroatiassa ja Bulgariassa.

Saksan tulvien uhriluku kasvaa


Saksassa Saksin osavaltiota piinaavat tulvat ovat vaatineet viranomaisten mukaan jo ainakin kahdeksan uhria. Koko Saksassa tulvissa on kuollut kaksitoista ihmistä ja useita on kateissa.

Elbejoen pinta on Dresdenissä noussut yli kuusi metriä normaalia korkeammalle, ja viranomaiset uskovat sen yhä nousevan. Pahempaa on vielä tulossa, koska Prahan vallanneen Vltavajoen vesimassat ovat seuraavaksi siirtymässä Elbeen. Tosin sateet Dresdenin seudulla loppuivat tänään.

Viranomaiset valmistautuvat nyt tulvien vastaanottamiseen Elbejoen alajuoksun kaupungeissa Dessausta Hampuriin. Sen sijaan Baijerissa tulvavedet ovat jo vetäytymässä.

Dresden tuhoutui pahasti liittoutuneiden toisen maailmansodan lopussa tekemissä ilmapommituksissa. Kaupunkia on viime vuosikymmeninä jälleenrakennettu sodan tuhojen jäljiltä. Nyt kaupunki on hukkumassa miesmuistiin pahimman tulvan alle.

Tulvavesi on virrannut osittain restauroidun, sodassa täysin tuhoutuneen Frauenkirche -kirkon naapurirakennuksiin, joissa pidetään jumalanpalveluksia. Vettä on niissä jo polvenkorkeudelle saakka.

Vapaaehtoiset siirsivät keskiviikkona korvaamattomia taideaarteita turvaan museona toimivan Zwingerpalatsin kellarista ja pohjakerroksesta. Museo on yksi Euroopan upeimmista länsimaisen taiteen kokoelmista.

Palomiehet pumppasivat samaan aikaan vettä naapurissa sijaitsevan kuulun Semperoopperan kellarista. Tulvavedet uhkasivat myös Saksin kuninkaiden palatsia. Saksin osavaltion pääministerin Georg Mildbradtin mukaan nykyinen tulva on pahin aluetta kautta historian koetelleista.

Liittokansleri Gerhard Schröder vieraili tänään tulva-alueella. Hallitus on luvannut vahinkoja kärsineille apua halpojen lainojen muodossa. Schröder ilmoitti myös 385 miljoonan euron apupaketista.

Vakuutusyhtiöiden arvion mukaan tulvavahingot ovat pelkästään Saksissa ja Baijerissa miljardin euron luokkaa. Kaikkiaan 17000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan Saksissa. Sähkö- ja puhelinlinjat ovat monin paikoin poikki.

Useat maat lupasivat apua

Tulvien monesti rasittama Puola ilmoitti tänään antavansa asiantuntija-apua ja raskasta kalustoa naapurimaalle Tshekille. Puola on tähän mennessä välttynyt tulvilta. Myös puolalaiset avustusjärjestöt ovat luvanneet varoja.

Punaiset Ristit ilmoittivat keskiviikkona avustavansa Keski- ja Itä-Euroopan tulvien uhreja. Belgia kertoi keskiviikkona lähettävänsä joukkoja ja tarvikkeita Tshekkiin. Belgian apu käsittää pumppuja ja pelastusmiehistöjoukkueen.

Myös Ranska suunnitteli keskiviikkona avun lähettämistä. Itävallan hallitus päätti keskiviikkona myöntää 650 miljoonaa euroa maan tulvan uhrien avustamiseen ja tulvavahinkojen korjaamiseen.

Itävallan tulvissa on keskiviikkoon mennessä kuollut ainakin seitsemän ihmistä. Pahiten kärsineiden alueiden Ylä- ja Ala-Itävallan maakunnat ovat päättäneet erikseen osoittaa sata miljoonaa euroa tulvavahinkojen korjauksiin. Useat kylät Tonavan varrella olivat vielä keskiviikkona veden peitossa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 14.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.