Mainos

Tulvahuiput jakaantuvat kahteen osaan

Näillä näkymin Etelä- ja Lounais-Suomessa vältytään tänä keväänä isolta tulvalta. Tulvahuippuja koetaan kaksi. Ensimmäinen on jo menossa, toinen tulee isoissa joissa näillä näkymin pääsiäisen tienoilla.

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että pienimmissä Lounais-Suomen joissa tulvahuippu on mahdollisesti tänään.

Jäästä muodostuneet padot ovat Lounais-Suomen aluehallintoviraston mukaan saaneet Uskelanjoen Salossa joen paikoin tulvimaan.

Viraston mukaan Turun keskusta-alueella Aurajoessa jäätä on myös kasautunut, mutta vesi virtaa vapaasti jäiden alta.

Uskelanjoessa tarvittiin viime keväänä tähän aikaan Puolustusvoimien pioneereja räjäyttämään jäitä, ja kaivinkoneet mylläsivät jäitä alajuoksulla. Vehviläinen arvioi, että Uskelanjoessa tulvahuippu oli jo viime yönä.

Vehviläinen puolestaan arvioi, ettei ongelmia Aurajoessa tule, paitsi ehkä rakennettavan uuden Myllysillan kohdalla. Sen edessä oli tosin vielä jääkansi. Varsinais-Suomessa sijaitsevalla Sirppujoen Puttakoskella on annettu varoitus ennustetusta suuresta virtaamasta.

Lounaassa hiljaisempaa

Vehviläinen otaksuu, että Vantaanjoen ja Porvoonjoen vesien nousu hyytyy viilenevän viikonlopun ansiosta. Lepsämäenjoella vesi on noussut tavalliseen tapaan pelloille. Espoon Kirkkojärven seudulla veden pinta on lähestynyt Turunväylää, mutta vesi ei ilmeisesti nouse tielle.

Pääsiäisen tilanne vielä arvoitus

Viime päivien sateet haukkasivat lumesta ison osan. Kaupunkien keskustoissa on jo kuivaa, mutta etenkin metsissä on lunta vielä kosolti. Kaikesta lumesta on sulanut noin puolet.

Viikonloppuna on päivisin lämmintä, mutta sade ei jouduta lumien sulamista. Pieni yöpakkanen painaa jarrua, eivätkä tulvat pääse ryöpsähtämään. Ensi viikon alussa ilma vielä kylmenee, ja virtaamat joissa laskevat.

Vehviläinen ounastelee sääennusteiden perusteella, että toinen tulvahuippu isoissa joissa koetaan vasta pääsiäisenä tai vähän aiemmin.

Lumimäärän perusteella silloinkaan ei ole kunnon tulvia odotettavissa. Tilanteen voivat muuttaa pahemmaksi mahdolliset runsaat sateet, jotka lisäisivät vettä joissa.

Nuuksion ylängölle Länsi-Uudellamaalla tulvat ehättävät ehkä vasta vappuna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.