Mainos

Tulva ei hellitä Saksassa - Puolassa helpottuu

Tulva uhkasi tänään yli 20 kylää Oderbruchin alueella Itä-Saksassa. Viranomaiset antoivat evakuointivaroituksen 9 000 ihmiselle, kun pelko suojavallien murtumisesta suunnattomien vesimassojen paineessa kasvoi tunti tunnilta.

Pahimmassa vaarassa oli tänään Frankfurt an der Oderin kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Oderbruchin alue. Tällä alavalla alueella asuu lähes 20 000 ihmistä. Tuhannet sotilaat ja vapaaehtoiset jatkoivat tänään Oderbruchissa suojavallien tiivistämistä. Vallit ovat toistaiseksi pääosin pitäneet, vaikka jonkin verran vettä onkin vuotanut uhanalaiselle alueelle.

Frankfurt an der Oderissa sen sijaan tulvaveden korkeus laski yhdeksän senttimetriä maanantain vastaisena yönä, eikä kaupungin enää uskota olevan vaarassa. Myös Puolassa rajajoen toisella rannalla tulvavesi laski.

-Tilanne on vakiintumassa, ilmoitti Puolan hallituksen edustaja. Puolalaisesta Slubicen kaupungista evakuoitiin viikonvaihteessa 15 000 ihmistä tulvavaaran vuoksi. Saksan ilmavoimat lähetti maanantaina Tornado-koneita tutkimaan tulvatilannetta. Koneiden erikoiskameroiden avulla tulvan etenemistä voidaan tarkkailla lähes hetki hetkeltä.

Uhanalaisella Oderbruchin alueella asuu noin 20 000 ihmistä. Alue sijaitsee alempana kuin Oderin pinta, ja sen suojana on noin 70 kilometriä pitkä tulvalli. Vesi nousi tänään vallin edustalla 1-1,5 senttimetriä tunnissa, kertoivat viranomaiset. Runsaalle 9 000 ihmiselle on annettu varoitus mahdollisesta pikaisesta evakuoinnista Oderbruchin alueella.

Useat ihmiset kertoivat kuitenkin tänään Oderbruchissa, että he eivät aio lähteä kodeistaan. Monet asukkaat vakuuttivat, että veden kohoaminen ei ollut mitenkään tavanomaisesta poikkeavaa. Kaksi viikkoa jatkuneissa tulvissa on Puolassa kuollut 55 ihmistä ja Tshekin tasavallassa 49 ihmistä. Saksassa on toistaiseksi vältytty kuolonuhreilta.

Yksistään Puolassa 250 000 hehtaaria maa-alasta on yhä veden vallassa, 150 000 ihmistä on joutunut evakkoon kodeistaan ja lähes 60 000 heistä ei ole voinut palata kotiinsa. Tulva-aaltoa on luonnehdittu Puolan pahimmaksi luonnontuhoksi sataan vuoteen.

Tulvat ovat aiheuttaneet Puolassa, Tshekissä ja Saksan itäosassa ehkä jopa noin 30 miljardia Suomen markkan aiheelliset vahingot, arvioi saksalainen jälleenvakuutuslaitos Münchener Rück.
(STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.