Mainos

Tuloverotus nousee 119 kunnassa

Kuntaliiton ennakkotietojen mukaan keskimääräinen kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 18,55.

Kunnat yrittävät tilkitä rahasäkkiään veronkorotuksin. Kuntaliiton mukaan kunnallisveroprosenttiaan nostaa ensi vuodelle 119 kuntaa. Veroprosentti nousee useammassa kuin joka neljännessä kunnassa. Veroprosentti laskee vain kolmessa Ahvenanmaan kunnassa.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo tuloveroprosenttiaan korottavien kuntien määrän olevan jonkun verran ennakoitua suurempi.

Ennakkotietojen mukaan keskimääräinen kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 18,55 prosenttia, jossa nousua tästä vuodesta on 0,1 prosenttiyksikköä. Kunnallisveroprosenttien korotukset koskevat noin miljoonaa kuntalaista.

Kietäväinen arvioi suurimman yksittäisen tekijän veroprosentin korotuksille olevan kuntasektorin palkkaratkaisu.

- Vielä syksyllä me arvelimme, että prosenttiaan korottavien kuntien määrä voisi jäädä reilusti alle sadan. Kyllä tässä näkyy se, että syksyn ratkaisu oli kallis. Kunnat eivät olleet varautuneet näin kalliiseen ratkaisuun, mitä tässä tuli, Kietäväinen sanoi.

Kietäväisen mukaan nyt tiskiin lyödyt 119 korottajaa eivät purkaneet koko painetta.

- Kyllä tässä painetta jäi purkautumaan vielä seuraavalle vuodelle. Pelkään pahoin, että meillä ollaan noin sadan kunnan luokassa, kun korotuksia tehdään vuodelle 2009, Kietäväinen arvioi.

Prosenttiaan ylöspäin hilaavien kuntien määrä näyttää pysyttelevän sitkeästi yli sadassa, sillä tälle vuodelle kunnallisveroprosenttia nosti 106 kuntaa. Kuntaliiton mukaan veronkorotuspaineita voidaan hillitä ainoastaan tasapainottamalla kuntien tuloja ja menoja valtion toimin.

Moni kunta taloudellisissa vaikeuksissa

Ensi vuonna jo kuudessa kunnassa, Karjaalla, Pelkosenniemellä, Pohjassa, Kestilässä, Oulaisissa ja Rantsilassa on käytössä 21 prosentin veroprosentti. Alhaisin veroprosentti, 16, on edelleen Kauniaisissa ja Maarianhaminassa.

Sinänsä kuntien verotulot ovat keskimäärin kasvaneet noususuhdanteen kirittämänä hyvin. Verotulojen kasvu ei kuitenkaan ole jakaantunut tasaisesti. Suuri määrä kuntia on taloudellisissa vaikeuksissa, joka tuo paineita veronkorotuksille näissä kunnissa.

- Veronkorotuspaineet kasaantuvat tietyn tyyppisiin kuntiin. Pienet vanhusvaltaiset rakennemuutospaikkakunnat on näitä tyypillisempiä, Kietäväinen sanoo.

Ensi vuodelle tuloveroprosenttiaan korottaneista kunnista 30 on korottanut veroprosenttiaan vähintään kolme kertaa jo aiemmin tällä vuosikymmenellä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.