Mainos

Tulosvahvistukset hermostuttivat Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain sijoitusmarkkinoilla seurattiin tänään tarkkaan, mitkä suuryhtiöt vahvistivat tuloslaskelmansa maan arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:lle.

Noin 700 yhtiön pääjohtajan tai toimitusjohtajan piti vannoa yhtiönsä tulos oikeaksi keskiviikkoiltaan mennessä. SEC oli vaatinut toimenpidettä lukuisten kirjanpitoskandaalien vuoksi. Monet amerikkalaiset yhtiöt ovat paisutelleet tuloksiaan erilaisilla kirjanpitokikkailuilla.

Markkinat pelkäävät, että uudet mahdolliset löydöt laajoista väärinkäytöksestä romahduttavat jo nyt epävakaat osakemarkkinat. Kaikkiaan käsky koskee noin 950 yhtiötä, mutta osa yhtiöistä on saanut luvan tehdä ilmoituksen myöhässä.

Joillakin yhtiöillä, kuten esimerkiksi konkurssisuojaan hakeutuneella telejätti WorldComilla, kirjanpidon tarkastus on yhä kesken. Lisäksi monet romahtaneen energiajätti Enronin kanssa yhteistyössä olleet energiayhtiöt ovat ilmoittaneet, että niiden kirjanpitotarkastus on yhä kesken.

Ilmoituksien on oltava perillä tänään kello 17.30 mennessä eli hieman yli puolenyön Suomen aikaa. Vajaat neljäsataa yhtiötä on jo antanut ilmoituksensa.

Valheellisen tai epätarkan ilmoituksen antaneet johtajat voivat joutua maksamaan sakkoja. Vakavammissa tapauksessa seurauksena saattaa olla vankeutta.

Yhdysvaltain virnanomaiset yrittävät palauttaa uusien sääntöjen avulla sijoittajien luottamuksen osakemarkkinoihin kirjanpitoskandaalien jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.