Mainos

Tulostietojen julkistaminen parantaisi terveyspalveluja

Valtiovarainministeriössä kaivataan terveydenhuollon tulostietoja julkisiksi.

Terveydenhuollon tulostietojen julkistaminen parantaisi terveyspalvelujen laatua ja tuottavuutta, arvioi valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen.

Mäkinen sanoi tänään Kuopiossa, että toiminnan tuloksellisuuden mittaamiseen olisi määriteltävä yhtenäiset, standardisoidut mittarit. Samalla olisi nopeutettava tulostietojen valmistumista niin, että käytettävissä olisi tuoreet tiedot vuosia vanhojen sijaan.

- Tutkimusten mukaan kuntien peruspalvelujen tuottavuus on laskenut 2000-luvulla. Vaikka näihin mittauksiin liittyy puutteita, kiistatonta on niiden osoittama tehokkuuserojen kirjo. Eroja on hoidon saatavuudessa, hoitokäytännöissä ja hoidon lopputuloksissa, totesi Mäkinen sairaalatalouspäivillä.

Mäkinen korosti korkeatasoisten terveyspalvelujen olevan tärkeä kilpailutekijä Suomelle. Samalla terveydenhuolto esiintyy kuitenkin myös kasvua rajoittavana uhkana. Terveydenhuollon tarve kasvaa väestön vanhetessa ja yksikköhinnat nousevat. Samaan aikaan aktiivitoiminnassa olevien määrä pienenee, jolloin heille lankeava kustannusrasitus kumuloituu.

- Jos kustannusrasitus nousee voimakkaasti, tulevat aktiivipolvet eivät välttämättä halua olla passiivisia maksajia. Voi käydä niin, että palveluiden menoja rajoitetaan tulevaisuudessa joka tapauksessa tavalla tai toisella, jolloin voidaan joutua vaikeiden eettisten ongelmien eteen. Nykyisten aktiivi-ikäisten oma etu on löytää keinoja vanhuutensa aikaisen kustannusrasituksen tehokkaaseen alentamiseen, Mäkinen totesi.

Mäkisen mukaan kehityssuuntiin voidaan vaikuttaa myös ennaltaehkäisevällä toiminnalla, mm. vaikuttamalla ihmisten elintapaan.

- On todennäköistä, että elintapojen muutoksiin liittyy mittava käyttämätön potentiaali terveyden edistämiseen, tuotannon lisäämiseen ja kustannusten säästämiseen. Nuorten miesten lisäksi ryhdistäytymistarve elintavoissa koskee monia muitakin väestöryhmiä. Kulttuurimme korostaa ehkä liikaa hedonismia ja oikeuksia. Pitäisi palata askel yhteisövelvoitteiden korostamisen suuntaan, muun muassa nuorten kasvatuksessa, budjettipäällikkö linjasi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.