Tulossa talven tähän asti kovimmat pakkaset

Kireät pakkaset leviävät maan keski- ja eteläosaan loppuviikon aikana. Idässä pakkasta voi olla enimmillään 35 astetta.

Kylmän sään aiheuttaa Venäjältä Suomeen ulottuva korkeapaine. Lähipäivinä kylmintä on maan itäosissa, missä pakkasta on jo tänään paikoin yli 30 astetta.

Perjantaina korkeapaineen alue leviää länteen ja etelään. Lämpötilat laskevat laajalti maan keski- ja pohjoisosassa -20 asteeseen, etelässä -15…-20 asteeseen. Etelärannikolla on lauhempaa mereltä puhaltavan tuulen takia ja siellä tulee ajoittain pakkaslumisadetta.

Viikonlopuksi pakkanen kiristyy monin paikoin.

– Idässä pakkasta voi olla yli 35 astetta. Maan keskiosassa lämpötilat ovat yleisesti -20…-30 asteessa, etelässäkin paikoin -20 asteessa, ennustaa MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Tänä aamuna Kuusamossa mitattiin talven tähän astin kovin pakkaslukema -34,7 astetta. Pakkasissa on kuitenkin suuria paikallisia eroja.

– Tarkkoja lukemia on vaikea ennustaa, sillä lämpötilat riippuvat pilvisyydestä ja esimerkiksi maanpinnan muodoista. Selkeällä säällä pakkanen voi olla 15 astetta kireämpää kuin pilvisellä säällä.

Joulukuun alin lämpötila -47 astetta on mitattu 21. joulukuuta 1919 Pielisjärvellä.

Tämän hetken ennusteen mukaan sää lauhtuu joulun aikana, paikoin jo nollakeliksi asti. Lauhtumisen ennustetaan tuovan mukanaan myös lumisateita.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka, viikon sää ja kelitiedot.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Lue myös:

    Uusimmat