Mainos

Tulossa runsaita sateita - syyskuun sade-ennätyksiä rikottu jo nyt

Sää viilenee ja on syksyisen vaihtelevaa. Keskiviikon ja torstain aikana sateet ovat runsaita etelässä ja idässä. Jo nyt on rikottu paikoin syyskuun sade-ennätyksiä.

Sää poutaantuu maanantai-iltaa kohden. Samalla sää viilenee.

– Tuuli on tiistaina hyytävää, sillä se puhaltaa koillisesta, sanoo MTV3:n meteorologi Liisa Rintaniemi.

Tiistain vastainen yö on kylmä. Lapissa voi olla yöpakkasta ja Suomenselällä ankaraa hallaa. Hallaa voi esiintyä lounaista Suomea myöten. Päivälämpötilat ovat etelässä kymmenen asteen tienoilla, pohjoisessa vain muutamassa asteessa.

Tiistai on pääosin poutainen päivä, keskiviikoksi saapuu jo sateita lounaasta alkaen.

– Etelässä ja idässä saattaa sataa lähes taukoamatta keskiviikkoaamusta torstai-iltaan. Sateet osuvat samoille seuduille kuin viikonloppuna, sanoo Liisa Rintaniemi.

Sunnuntaina rikottiin paikoin paikkakuntakohtaisia syyskuun vuorokausikohtaisia sade-ennätyksiä. Ilmatieteen laitoksen mukaan eniten satoi Mäntsälän Hirvihaarassa, missä vuorokauden sademäärä oli 47 millimetriä.

Ennätyksiä rikottiin Mäntsälän lisäksi esimerkiksi Nurmijärvellä ja Joutsassa. Usealla muullakin havaintoasemalla päästiin syyskuun vuorokausisademäärien kolmen suurimman joukkoon viimeisen 50 vuoden mittausjaksolla. Koko maan syyskuun vuorokausisade-ennätyksestä jäätiin kuitenkin selvästi, sillä 12. syyskuuta 1968 Parikkalassa satoi yhden vuorokauden aikana 85 millimetriä.

Syyskuussa satanut paikoin tuplasti keskiarvoihin nähden

Koko syyskuu on ollut monin paikoin sateinen. Eniten koko kuukauden aikana tähän mennessä on satanut Helsingin Kumpulassa, missä sadetta on kertynyt jo 147 millimetriä. Tyypillisesti syyskuun sademäärät vaihtelevat Pohjois-Lapin noin 45 millimetristä maan eteläosan noin 70 millimetriin. Syyskuun tähänastinen sademäärä on siis paikoin jo noin kaksinkertainen koko syyskuun pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna.

Syyskuun paikkakuntakohtainen sade-ennätys on jo rikottu Utsjoen Kevolla, missä on tähän mennessä satanut 97 millimetriä. Edellinen syyskuun sade-ennätys, 82 millimetriä, mitattiin siellä vuonna 1982.

Katso ennuste viikolle:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.