Mainos

Tulossa pahin tietokonevirusvuosi?

Tästä vuodesta on tulossa kaikkien aikojen pahin tietokonevirusvuosi. Nyt Ruotsin Telia-Sonera on aloittanut asiakkaidensa sähköpostiliitetiedostojen poistamisen virusten vuoksi.

Myös Suomessa esille on noussut operaattoreiden vastuu virusten torjunnassa.

Uusin virushäirikkö, Swen, iskee tietokoneeseen sähköpostin kautta. Swen naamioituu Microsoftin tukipalvelun lähettämäksi sähköpostiviestiksi, jossa käyttäjää kehotetaan tekemään tietoturvapäivitys.

- Jos siihen liitteeseen klikkaa, niin käyttäjä näkee ikkunan, jonka mukaan tämä virus rupeaa asentamaan turvapäivitystä, mutta se on se virus itse, tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen F-Securesta kertoo .

Ruotsin Telia-Sonerassa on Swenin vuoksi jouduttu turvautumaan poikkeuksellisiin toimenpiteisiin. Verkko-operaattori on aloittanut automaattisen suodatuksen, joka poistaa asiakkaiden sähköposteista kaikki tietyt liitetiedostot, oli niissä virusta tai ei.

Myös Suomessa Swen-virus on aiheuttanut ongelmia, kuten sähköpostiliikenteen viivästymistä. Viestintävirastosta kerrotaan, että viruksen rajoitusmenetelmistä on operaattoreiden kanssa keskusteltu.

Suomessa operaattorien virusvalvonta on rajoitettua. - Monissa tapauksissa, jos katsotaan ihan tarkkaan lain kirjainta, niin operaattorilla ei välttämättä ole oikeutta ottaa viruksia pois sähköpostista, ellei siihen ole nimenomaista lupaa, Hyppönen kertoo.

- Lainsäädäntö asettaa tietyt rajat. Toisaalta operaattorin tehtävä on välittää viestit, joita lähettäjät toisilleen lähettävät. Sinänsä siihen puuttuminen ei oikein käy, johtaja Ari Ovaska Elisa Internetistä kertoo.

Suomessa sähköpostien laajoihin rajoitustoimenpiteisiin ryhdytään vain erityistapauksissa, kuten silloin kun SOBIG-virus riehui maailmalla. Näillä näkymin operaattorien asema virustorjunnassa tuskin kasvaa.

- Jos operaattoreita velvotetaan tekemään, ikäänkuin pakotetaan tekemään virustorjuntaa, niin tietysti jostakin senkin kustannukset täytyy tulla. Varmasti se parantaisi kokonaisturvatilannetta, mutta mikään yksinkertainen ratkaisu sekään ei ole, Ovaska kertoo.

(Kymmenen uutiset 02.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.