Mainos

Tulospalkkiot yleistyneet yrityksissä

Monen yrityksen henkilöstöstä jo yli puolet saa tulospalkkioita. Tulospalkkiot ovat yleisimpiä telealan ja energia-alan yhtiöissä.

(STT) Tulospalkkiot, henkilöstörahastot ja optiot ovat tyypillisimpiä palkkakannustimia Suomessa. Telealan, energia-alan ja metallin yritykset maksavat muita yleisemmin tulospalkkioita.

Teleyrityksissä jo kaksi vuotta sitten puolet työntekijöistä sai tulospalkkaa ja tämän jälkeen tulospalkkioiden käyttö on nopeasti laajentunut. Metalliteollisuuden palkkatiedustelun mukaan viime vuonna 45 prosenttia metallin työntekijöistä ja 58 prosenttia toimihenkilöistä sai tulospalkkioita. Vuotta aiemmin vain hieman yli 30 prosenttia metallin väestä kuului tulospalkkioiden piiriin.

Metalliteollisuuden ohella teollisuuden etujärjestö TT on kerännyt tietoja teollisuuden yleisimmistä palkkakannustimista, muun muassa tulospalkkioista ja henkilöstörahastoista.

Professori Seppo Ikäheimo taas on selvittänyt optioiden käyttöä. Suomalaisten pörssiyhtiöiden 90 optiojärjestelystä 63 on kohdistettu yrityksen johdolle, 11 avainhenkilöille ja 16 koko henkilöstölle.

Panimoissa jopa 15 prosentin tulospalkkiot

TT:n tuoreimmat tiedot palkkakannustimista ovat vuodelta 1996. Silloin puolet telealan työntekijöistä sai tulospalkkioita, jotka olivat keskimäärin 3,5 prosenttia palkoista.

Toiseksi yleisimpiä tulospalkkiot olivat energiayrityksissä, joissa runsas kolmannes työntekijäistä oli palkkioiden piirissä. Kolmantena oli metalliteollisuus, jonka työntekijöistä silloin kuului tulospalkkauksen piiriin noin 32 prosenttia.

TT:n selvityksen mukaan teknisistä henkilöistä yli kolmannes oli tulospalkkioiden piirissä. Ylemmistä toimihenkilöistä niitä sai vajaa kolmannes, konttorityöntekijöistä 27 prosenttia ja työntekijöistä 17 prosenttia.

Teknisillä palkkion osuus palkasta oli keskimäärin viisi prosenttia, konttorityöntekijöillä ja toimihenkilöillä runsaat seitsemän prosenttia ja työntekijöillä vajaa neljä prosenttia.

Panimoalalla tulospalkkaus ei ollut yleistä, mutta panimoissa palkkioiden osuus palkoista oli korkein, 15 prosenttia. Myös kemian teknisille maksettiin palkkioita vuonna 1996 yli kymmenen prosenttia palkoista.

Iso yritys maksaa pientä useammin tulospalkkioita

Metalliteollisuuden keskusliitto teki viime vuonna palkkaustapatiedustelun. Tiedusteluun vastasi 462 työpaikkaa. Näiden henkilöstömäärä on yli puolet Metalliteollisuuden keskusliiton jäsenyritysten henkilöistä.

Metallin työntekijöistä 45 prosenttia ja toimihenkilöistä 58 prosenttia sai tulospalkkioita. Yleensä tulospalkkioiden osuus palkasta oli alle 10 prosenttia. Vain joka kuudennella se oli tätä suurempi.

Tulospalkkioita maksettiin useimmiten tuloksen mukaan. Muita yleisiä perusteita olivat tuottavuus, käyttökate ja läpimenoaika. Tulospalkkiot ovat sitä yleisimpiä, mitä suurempi työpaikka on. Alle 20 hengen yrityksissä joka viidennellä henkilöllä oli tulospalkkioita, kun yli 500 hengen yrityksissä niitä oli yli puolella.

Metallin kysely osoitti, että moni työpaikka suunnittelee uusia palkkiokannustimia tai nykyisen palkkiokäytännön laajentamista.

Henkilöstörahastot yksi muoto

Henkilöstörahastot ovat yksi kannustamisen muoto. Rahaston jäseniä ovat kaikki yrityksen palveluksessa olevat ja jäsenyys on pakollinen.

Työministeriön rekisterissä oli 1996 lopussa 40 henkilöstörahastoa. Niiden piirissä oli 93000 henkilöä. Henkilöstörahaston perustaminen edellyttää, että yrityksessä on käytössä voittopalkkiojärjestelmä, jonka mukaan yritys suorittaa rahastolle voittopalkkioeriä.

Rahasto-osuuksia voi nostaa aikaisintaan viiden vuoden kuluttua jäsenyyden alkamisesta. Rahastosta nostettuja eriä verotetaan ansiotulona. Nostetuista eristä 80 prosenttia on veronalaista ja loput verovapaata.

Ensimmäiset rahastot perustettiin 1990. Seitsemän ensimmäisen toimintavuoden aikana henkilöstörahastoihin on kertynyt voittopalkkioita yhteensä 970 miljoonaa markkaa. Rahaston tuotto vaihtelee tietysti sen mukaan, miten varat on sijoitettu.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.