Tulosopimus syntyy

Tulosopimus syntyy. Sopimus allekirjoitetaan Etelärannassa kello 17.

Tulosopimus syntyy. Työmarkkinakeskusjärjestöt allekirjoittavat sopimuksen Etelärannassa kello 17. Kaksi ja puolivuotinen tulosopimus tulee voimaan helmikuun puolivälissä 2005.

Ahtausalan neuvottelut katkesivat

Satamien ahtausala on jäämässä työntekijöiden osalta tupon ulkopuolelle. EK on pitänyt ahtaajien mukaantuloa tupon ehtona.

Satamien ahtaajia koskevat neuvottelut ovat katkenneet. Mistään uusista neuvotteluista ei ole sovittu. Työnantajapuoli on pitänyt erittäin tärkeänä, että ahtaajat saataisiin mukaan tulosopimukseen. EK:n hallitus on parhaillaan arvioimassa tilannetta.

Satamaoperaattoreiden toimitusjohtaja Jouko Santala piti neuvottelujen päättymisen jälkeen selvänä, että ahtausala jää työntekijöiden osalta tulosopimuksen ulkopuolelle. Myös valtakunnansovittelija Juhani Salonius piti näkemyseroa niin suurena, ettei hän tehnyt välitysesitystä, Santala kertoi.

Sopu kaatui kiistaan siitä, miten paljon satamissa saadaan käyttää tilapäistä työvoimaa. Muusta ei Santalan mukaan päästy puhumaankaan. Satamien nykyinen sopimus on voimassa helmikuun puoliväliin asti. Santala ounasteli keväälle erittäin vaikeita neuvotteluja.

Kolmen alan kiistat tupon jarruna

Tuloneuvotteluja viivästytti iltapäivällä kolme sitkeää kiistaa. Valtakunnansovittelijan toimistoon olivat päätyneet satamien SAK:laisten ahtaajat sekä STTK:laisen Erityisalojen toimihenkilöliitto Erton sopimukset. Kolmas hankala erimielisyys koski rahoitusalan toimihenkilöitä.

Toimihenkilöliitto Erton sopimuksista ovat yhä auki kaikki alat. Erton puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) mukaan ehtona neuvottelujen etenemiselle on ollut varmuus siitä, että tilitoimistoalan sopimus saadaan varmistettua.

Iltapäivällä asia näytti edistyvän siinä määrin, että muista aloista voitaisiin päästä keskustelemaan. Kiistoja on ratkottu piirisovittelija Esa Lonkan avustuksella. Erto katkaisi viime viikolla neuvottelut kaikilla sopimusaloillaan, kun se ei saanut riittäviä takeita siitä, onko työnantajayhdistys valmis solmimaan tilitoimistojen työehtosopimuksen.

Myös pankkiväki kiistelee rahasta

Myös pankki- ja rahoitusalan STTK:lainen Ammattiliitto Suora ja akavalaisia edustava YTN ovat pitkään kiistelleet Pankkialan työnantajaliiton kanssa rahasta. Riitahaarukka on ollut niin suuri, että varsinaisiin neuvotteluihin on ollut vaikea päästä.

Suoran edustajisto hylkäsi eilen työnantajaliiton esityksen, koska tarjoukset palkkausjärjestelmän kehittämistarpeista ja alan ansiokehityksestä eivät tyydyttäneet. Työnantaja on ihmetellyt Suoran menettelyä, koska se on mielestään ollut valmis sekä kehittämään palkkausjärjestelmää että hyväksymään muita tekstimuutoksia.

Työnantajaliiton johtaja Jyrki Kiviharju sanoo tiedotteessaan, että Suora on pyrkinyt hakemaan selvästi tupotasoa suurempia palkankorotuksia. Suora ja YTN ovat esittäneet peräti nelivuotista sopimusta, jonka aikana kurottaisiin palkkauksen jälkeenjääneisyys. Rahoitussopimusten piirissä on runsaat 30000 toimihenkilöä.

Toimihenkilöiden sopimusputki aukesi

Yöllä saatujen neuvottelutulosten ansiosta tupon kattavuus parani etenkin SAK:laisten liittojen osalta. SAK:n tuposopimusten piirissä on yli 800 000 palkansaajaa eli runsaat 81 prosenttia sopimusaloista. Akavan kentässä sopimuksen kattavuus on nyt noin 80 prosenttia, ja STTK:lla lähes samaa luokkaa.

Sopimuksen kattavuus lisääntyi aamupäivällä, kun suuri joukko STTK:laisia ja akavalaisia toimihenkilöitä pääsi neuvottelutuloksiin. STTK:lainen Toimihenkilöunioni on saavuttanut neuvottelutulokset kaikilla keskeisimmillä sopimusaloillaan paitsi paperiteollisuudessa.

Akavan ylempiä toimihenkilöitä koskeva EK:n kanssa tehtävä palkkapöytäkirja koskee noin 40 000:ta ei-tes-alojen akavalaista. Sillä varmistetaan, että myös nämä ryhmät saavat tupon mukaiset palkankorotukset. Myöhään illalla saatiin valmiiksi 10 000 konsulttialan ja tietoalan toimihenkilöä koskevat neuvottelutulokset. Tulosopimuksesta puuttuu vielä suuri joukko teollisuuden toimihenkilöitä. Esimerkiksi metalli- ja elektroniikkateollisuudessa työskentelevistä akavalaisista noin 57 000 on ilman neuvottelutulosta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat