Mainos

Tulosopimuksen synty varmistui

Tulosopimus on allekirjoitettu Etelärannassa. Sekä toimihenkilöliitto Erton että rahoitusalan sopimuksista on jätetty sovittelijan sovintoesitykset.

Uusi tulosopimus on syntynyt. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat allekirjoittaneet sopimuksen Etelärannassa. Palkansaajista selvästi yli 80 prosenttia on tuloratkaisun mukaisten sopimusten piirissä. Kaksi- ja puolivuotinen tulosopimus tulee voimaan helmikuun puolivälissä 2005.

Sopimus voitiin allekirjoittaa, kun Elinkeinoelämän keskusliitto taipui muutaman keskeisenä pitämänsä alan ulosjääntiin. Näitä olivat erityisesti kuljetus, tietoalat ja rahoitus. EK piti kattavuutta kuitenkin sen verran hyvänä, että kokonaisuus oli tyydyttävä.

Myös hallitus pitää ratkaisua kattavana ja toteuttaa aiemmin linjaamansa vero- ja muut ratkaisut. Pääministeri Matti Vanhanen sanoi tiedotteessaan hallituksen pitävän erittäin tärkeänä, että ulkopuolelle jääneillä aloilla tehtävät sopimukset noudattavat nyt syntyneen ratkaisun linjaa.

Työmarkkinajärjestöjen johtajat tyytyväisiä

Niin työnantaja- kuin palkansaajapuolenkin työmarkkinajärjestöjen johtajat kiittelivät sekä tulosopimuksen sisältöä että tapaa, jolla yhteistyö toimi yllättävistäkin ongelmista huolimatta.

-Suurista näkemyseroista huolimatta suomalaisilla työmarkkinajärjestöillä on jotakin sellaista keskinäistä luottamuspääomaa, mikä mahdollistaa hyvin eri suuntiin menevien käsitysten ja tavoitteiden yhteensovittamisen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen arvioi.

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs piti sopimuksen hyväksymistä perusteltuna, koska poikkeuksellisen pitkä sopimus takaa talouteen vakautta ja ennustettavuutta. Se myös tuo siihen uusia jouston elementtejä, joilla globaaliin kilpailuun voidaan vastata.

EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski arvosteli kuitenkin sopimusta siitä, että satamat, tietoala ja rahoitus jäivät ulkopuolelle. EK:n hallituskin hyväksyi sopimuksen iltapäivällä kriittisin mielin.

-Tuposta jääneet alat voivat aiheuttaa häiriötä niille, jotka ovat sitoutuneet työrauhaan. Sopimuksen kattavuus on kuitenkin sen verran korkea, että kokonaisuus on tyydyttävä.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää arvioi tupon osoittavan, että suomalainen sopimusjärjestelmä voi tulevaisuudessakin pitää pintansa. Myös Akavan puheenjohtaja Risto Piekka katsoi ratkaisun osoittavan kolmikantayhteistyön voiman. Kunta-alan työmarkkinajohtaja Jouni Ekuri kehui myös valtion veroratkaisua, joka tukee kuntien asemaa.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa jaettiinkin kiitoksia etenkin hallitusta jo viidennessä tupossa edustaneelle valtiosihteeri Raimo Sailakselle.

Erton ja rahoitusalan sopimuksista sovintoesitykset

Tuloneuvotteluja hiertäneisiin toimihenkilöliitto Erton ja rahoitusalan sopimuksiin yritetään saada ratkaisut huomenna. Molempien alojen sopimuksista jätettiin sovintoesitykset tänään illansuussa.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius odottaa rahoitusalan sovintoesityksestä alustavia vastauksia tänä iltana ja lopullisia huomenna kello 14. Erton sopimusaloja koskevien esitysten osalta vastaukset on annettava piirisovittelija Esa Lonkalle huomenna kello 11.

Erton kiista lähti liikkeelle alun perin tili- ja kirjanpitotoimistoalalta, jonne liitto on perännyt työehtosopimusta 20 vuoden punnerruksen jälkeen. Kun nämä neuvottelut eivät tuottaneet tulosta, Erto laittoi kaikkien sopimusalojen neuvottelut jäihin. Eilisaamusta lähtien Erton kenttää on puitu tiiviisti sovittelijan toimistossa. Jos Erto päätyy työtaisteluihin, erityisesti huolinnan ja ietotekniikan palvelualojen lakoilla olisi laajat vaikutukset.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 16.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.