Tulosjulkistukset: Tämän takia Suomella menee heikosti ja Ruotsilla hyvin

Tiistain tulosjulkistuksista ilmenee pienoiskoossa, miksi Suomella menee nyt heikosti ja Ruotsilla hyvin.  

Suomelle tyypillistä raskasta teollisuutta edustavan Outotecin loppuvuosi oli synkkääkin synkempi. Sen sijaan kuluttajatuotteita valmistava Fiskars teki kelpo tuloksen. 

Kuluttajatuotteita myyvät suuryritykset ovat Ruotsissa talouden selkäranka, mutta Suomessa ne ovat harvinaisia.  

Metalliteknologiaa toimittavan Outotecin liikevaihto romahti loka-joulukuussa 24 prosenttia 306 miljoonaan euroon toissa vuodesta. Liikevoitto sukelsi 31 miljoonaa euroa tappiolle oltuaan vuosi sitten 2 miljoonaa euroa voitolla.  

Fiskarsin vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi sen sijaan loka-joulukuussa 3 prosenttia. Liikevaihto nousi kuitenkin kokonaisuudessaan 63 prosenttia 333 miljoonaan euroon yrityskauppojen ansiosta. Liikevoitto kohosi 13 miljoonaan euroon 2 miljoonasta eurosta.  

Lähtöpiste vuodelta 2014 oli siis molemmilla yhtiöillä sama, mutta suunta viime vuonna täysin eri.  

Outotecilla erityisesti loppuvuosi oli heikko. Yhtiö ilmoitti, ettei osinkoa makseta lainkaan viime vuodelta. OP-ryhmän seniorianalyytikko Pekka Spolander arvioi, että osinkoa ei makseta, koska yhtiö haluaa turvata rahoitustilanteensa.  

- Se, että vuoden loppu oli heikko, on kyllä pettymys, Spolander kertoo.  
Hänen mukaansa Outotecin arvio kannattavuudestaan tänä vuonna on yllättävän varovainen. Näyttää siltä, että parhaimmillaankin Outotecin tilanne vakiintuu tänä vuonna, mutta varma ei siitä voi olla.   

Outotecin osakekurssi syöksyi tiistaina 19 prosenttia. Spolander arvioi, että syynä oli tulosohjauksen vaisuus ja että saadut tilaukset sekä tilausten liikevaihto supistuivat reippaasti.  

Fiskars kasvoi yritysostoilla   


Keittiö- ja puutarhavälineistä sekä Iittalasta ja Arabiasta tunnettu Fiskars on kasvanut viime vuosina suurilla yritysostoilla, joilla yhtiö on laajentunut ylellisyystuotteisiin.  

Fiskars sai heinäkuussa päätökseen yrityskaupan, jolla yhtiö otti haltuun useita kristalliesinebrändejä omistaneen WWRD:n. Jo aiemmin Fiskars on hankkinut muun muassa Royal Copenhagenin posliinit.  

WWRD:stä muodostetulla English & Crystal Living -liiketoiminnalla oli jo viimeisellä vuosineljänneksellä 4,5 miljoonan euron positiivinen nettovaikutus tulokseen. Vaikutus oli myönteinen, vaikka kauppaan liittyi kulukirjauksia ja muita hankintaan liittyviä kuluja. 

Lue myös:

    Uusimmat