Mainos

Tuloneuvottelut yhä alkutekijöissään

Tuloneuvotteluissa yritetään hakea yhteisiä näkemyksiä tiukan aikataulun puristuksissa. Tähtäimessä on, että keskusjärjestöjen neuvottelutulos valmistuisi isänpäiväviikonloppuna vajaan kahden viikon kuluttua. Mikäli tulosopimus halutaan allekirjoittaa hallituksen hoputtamassa aikataulussa eli marraskuun loppuun mennessä, olisi liitoille näin jäämässä kolmisen viikkoa aikaa omiin sovellusneuvotteluihinsa.

Mahdollisen tulosopimuksen kylkiäisenä sovittavat budjetin täydennyslakiesitykset on annettava eduskunnalle viimeistään 2. joulukuuta. Töitä tosin on vielä kovasti edessä.

Sen jälkeen kun neuvottelut virallisesti polkaistiin kaksi viikkoa sitten alkuun, ovat osapuolet lähinnä esitelleet ja täsmentäneet ns. laadullisia tavoitteitaan. Keskusjärjestöjen puheenjohtajien ns. kuusikon on määrä käydä vaatimuslistat läpi keskiviikkona, jonka jälkeen neuvottelujohdon asettamat työryhmät päässevät kunnolla vauhtiin.

Neuvotteluilmapiiriä on toki lämmitelty kannanotoilla puolin ja toisin. Tänään vuorossa oli Palvelutyöantajien työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen, joka hämmästeli syytöksiä työnantajien vitkuttelusta ja puolestaan arvosteli palkansaajapuolta työelämään jäykistävien vaatimusten esittelemisestä.

-Tulopolitiikka ei voi olla kilpailua siitä, mikä järjestö esittää pisimmät työelämän vaatimuslistat. Järjestöjen yksityiskohtiin keskittyvät ja toisistaan poikkeavat luettelot osoittavat, että asiat ovat varsin hyvällä tolalla suomalaisessa työelämässä, Inkeroinen päätteli kannanotossaan.

Rahakiistoihin päästäneen käsiksi vasta ensi viikolla. Mm. SAK:n hallitus täsmentää palkkaratkaisutavoitteitaan tasa-arvoerän, indeksiehdon ja ansiokehityslausekkeen osalta ensi viikon maanantaina. Myöskään STTK ei ole vielä linjannut palkkavaatimuksensa yleiskorotuksen ja järjestelyvaran suuruutta.

Ison tuporakentelun rinnalla on hiljakseen käyty neuvotteluja lennonjohtajien työehtosopimuksesta, joka muusta työmarkkinakentästä poiketen umpeutuu jo kuun vaihteessa loppuviikosta, mutta ainakaan maanantaina työnantajapuoli ei vielä ollut saanut lennonjohtajien palkkavaatimusta. Liikenne- ja erityisalojen työnantajien toimitusjohtaja Kari Pöyhönen arvelikin, että neuvotteluissa saatetaan odotella tupokuvioiden kirkastumista.

Työmarkkinakeskusjärjestöt antavat netissä neuvottelutietoa

Tuloneuvotteluissa väännetään kättä paitsi itse neuvottelupöydissä myös julkisuudessa. Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt ovat kahden vuoden takaiseen verrattuna lisänneet panostuksiaan reaaliaikaiseen tiedottamiseensa myös suuren yleisön suuntaan.

Liki kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt mm. päivittävät nettisivuillaan neuvottelujen kulkua. Isoimmilla järjestöillä eli palkansaajapuolen SAK:lla ja STTK:lla ja työnantajapuolen TT:llä ja PT:llä on myös erikseen omat sivustonsa tupouutisille. Niille pääsee joko suoraan järjestöjen nettisivujen etusivulta tai ajankohtaista-otsikon alta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.