Mainos

Tuloneuvottelut jäänevät loppuviikkoon

Keskitetyn tuloratkaisun syntyminen näyttää ratkeavan aikaisintaan vasta lauantaina. Vajaan parin viikon ajan käydyt neuvottelut tupon neuvottelutuloksen alakohtaisista sovellutuksista lykkäytyvät kireän aikataulun vuoksi aivan loppuviikkoon.

Iltaan mennessä ainoa laajempi ratkaisu oli saatu vain SAK:laisen Sähköliiton ja Sähkö- ja telealan työnantajaliiton välille. Keskitettyihin tulosopimuksiin usein varauksellisesti suhtautunut Sähköliitto nousi näin sopimuskierroksen päänavaajan asemaan.

Talotekniikan sähköasennusalaa koskevan sopimuksen piirissä on noin 10 000 Sähköliiton jäsentä. Neuvottelutulosta käsitellään liiton päättävissä elimissä lauantaina. Myös Kemian liittoon kuuluville noin 4000 lasikeraamisen teollisuuden työntekijälle saatiin iltapäivällä sopimus Kulutustavara- ja erikoistuoteteollisuden kanssa.

Vastaavia ratkaisuja oli keskiviikkoon mennessä saavutettu lukuisilla sopimusaloilla, mutta niiden kattavuus on huomattavasti pienempi, yleensä alle 1000 työntekijää. SAK:laisen Palvelualojen ammatiliiton Pamin jäseniä oli sopimusten piirissä iltapäivällä noin 5000.

Sekä tulosopimuksen osapuolet että maan hallitus edellyttävät kattavaa sopimusta, jotta tupo ja samalla hallituksen tukipaketti voitaisiin hyväksyä. Takarajaksi ratkaisuille on asetettu lauantai kello 16. Kaksivuotinen tulosopimus pyritään allekirjoittamaan sunnuntai-iltana.

Suuri osa ammattiliitoista on kutsunut hallintonsa koolle perjantaiksi tai lauantaiksi, mutta kattavuuden tarkastelun osalta ratkaisun odotetaan jäävän lauantaihin. Esimerkiksi usein sopimuskierrosten päänavaajana toimineen metallialan sovellutusneuvottelut olivat vielä tänään pahasti kesken. Varsinaisesta palkkaratkaisustakin päästiin neuvottelemaan vasta tuolloin.

Tuloksia odotetaan viimeistään Helsingissä huomenna iltapäivällä päättyvään SAK:laisen Metallityöväen liiton valtuuston kokoukseen.

Monet kiistat tupon jarruna

Useilla sopimusaloilla on noussut esiin kiistoja, joiden katsotaan voivan estää sopimusten syntymisen. SAK:laisen Merimies-unionin ja työnantajien väliset neuvottelut katkesivat jo maanantai-iltana kiistaan merenkulun ulkomaisesta työvoimasta. Tulosopimuksesta ei päästy edes keskustelemaan.

SAK:lainen Puu- ja erityisalojen liitto ilmoitti tänään, että työnantajien linjaukset uhkaavat kaataa sopimuksen synnyn. Liiton mukaan työnantaja pyrkii siirtämään yleiskorotusta lukuunottamatta kaikki muut tuloratkaisuun sisältyvät palkankorotuserät työpaikoilla sovittavaksi. Kiista koskee mekaanista metsäteollisuutta, puusepän-, vene- ja turveteollisuutta.

Sama kiista sai eilen STTK:laisen 126 000 -jäsenisen Toimihenkilöunionin uhkaamaan tupon kaatamisella, mikäli noin 3000 toimihenkilön sopimuksista ei päästä yksimielisyyteen. Tulosopimuksen soveltaminen paikallisilla sopimuksilla vaarantaisi liittojen mukaan henkilöstön aseman etenkin pienillä työpaikoilla.

Akavalaisista liitoista neuvottelut ovat jumiutuneet ainakin Upseeriliiton osalta. Liiton mukaan tupo voi mm. palkkausta, erilaisia korvauksia ja ylitöitä koskevan kiistan myötä vaarantaa koko valtion sopimuksen.

Sopimukseen puolustusvoimissa pitäisi liiton mukaan päästä perjantaihin mennessä. Upseeriliiton neuvottelijoiden mielestä työnantaja suhtautuu kielteisesti lähes kaikkiin liiton tekemiin esityksiin.

(Seitsemän uutiset 27.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.