Mainos

Tuloloukun lievennykset osin onnistuneita

Valtiovarainministeriön selvityksen mukaan jo vajaan kolmen tuhannen kuukausittainen työtulo on pienituloiselle yksineläjälle sosiaaliturvaa kannattavampi vaihtoehto.

Pienenkin lisäansion hankkiminen on tullut työttömyysturvaa saavalle kannattavaksi nk. kannustinloukkutyöryhmän esitysten toteuttamisen jälkeen. Sen sijaan päivähoitomaksujen, asumistuen ja marginaaliveron yhdessä muodostamia tuloloukkuja ei ole pystytty purkamaan.

Tuore selvitys viime vuoden maaliskuun alusta toteutettujen uudistusten toteutumisesta kertoo, että pienituloisille työnteko on nyt sosiaaliturvaa kannattavampaa jo 2800 markan kuukausituloilla.

Toimeentuloluukun jonot helpottaneet

Kuntien toimeentulotuen kuukausimenot putosivat vuosi sitten toteutetun vähimmäisturvauudistuksen jälkeen peräti 26 prosenttia. Toimeentulotukiluukulla kävi Stakesin seurantatutkimuksen mukaan viime vuoden marraskuussa lähes 13 prosenttia vähemmän asiakkaita kuin saman vuoden alussa.

Uudistus toteutti hallituksen toiveet tässä suhteessa yli odotusten. Hallitus pyrki perusturvamuutoksilla eli asumistuen, työttömyysturvan ja opintotuen parannuksilla sekä toimeentulotuen heikennyksillä vähentämään toimeentulotukiasiakkaita noin 10 prosenttia vuodessa.

Työttömyyden väheneminen osasyy

Toimeentulotuen normimuutokset sysäsivät toimeentuloluukulta etenkin yksinhuoltajia ja lapsiperheitä. Myös toimeentulotuen varaan edelleen jääneet menettivät tulojaan. Tutkimusprofessori Matti Heikkilän mukaan 26 prosentin menojen vähennys ei voi selittyä pelkästään lakien muutoksilla, vaan takana on myös työttömyyden väheneminen.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.