Mainos

Tulokaspedot iso uhka saaliseläimille

Tutkimus antaa lisätietoa ihmisen vuoksi luontoon levinneiden petojen vaikutuksesta saaliseläinten määrään. Suomessa tunnettu tulokaspeto on minkki, joka tuhoaa lintukantoja saaristossa.

Tulokaspedot vaikuttavat saaliseläinten kantoihin keskimäärin kaksi kertaa enemmän kuin alueen alkuperäiset pedot, todetaan kansainvälisessä tutkimuksessa.

Turun yliopistossa professori Erkki Korpimäen ja maisteri Pälvi Salon johtamassa selvityksessä analysoitiin 80 Euroopassa, Australiassa ja Pohjois-Amerikassa tehtyä tutkimusta.

- Niissä tulokaspetojen ja alkuperäisten petojen vaikutusta muihin eläimiin on tarkkailtu joko poistamalla petoja tai houkuttelemalla niitä alueelle, Salo kertoo.

Tutkimuksen tuloksia ei voi kuitenkaan yleistää suoraan Suomea koskeviksi, sillä täältä on vähän aineistoa. Suomessa ihmisen vuoksi levinneitä petoja ovat supikoira ja minkki - sekä kissa. Suomessa on selvitetty minkin tuhoisa vaikutus saaristo lintuluodoilla, mutta supikoiran vaikutuksia ei ole pystytty tutkimaan yhtä tarkasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.