Mainos

Tulliylitarkastajalle ropisi moitteita apulaisoikeusasiamieheltä

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen on jakanut itäisen tullipiirin tulliylitarkastajalle roppakaupalla moitteita. Rikostutkintaa johtaneen tulliylitarkastajan vakavin virhe oli kahden todistajan pidättäminen, vaikka nämä nauttivat koskemattomuussuojaa.

Kotkan käräjäoikeus oli kutsunut oikeudenistuntoon kaksi todistajaa Venäjältä. Oikeus määräsi lainmukaisesti, että todistajia ei voi heidän Suomessa oloaikanaan syyttää eikä heidän vapauttaan loukata sellaisen seikan vuoksi, joka on tapahtunut ennen heidän lähtöään Venäjältä.

Kun käräjäoikeuden sihteeri kertoi tulliylitarkastajalle koskemattomuusmääräyksestä, tämä vapautti miehet heti. Nämä joutuivat viettämään kiinni otettuina vain muutamia minuutteja. Siksi Jääskeläinen katsoi huomautuksen riittäväksi seuraamukseksi tulliylitarkastajan virheestä.

Jääskeläisen asianosaisilta saavat selvitykset eivät sinänsä osoita, että tulliylitarkastaja olisi tiennyt koskemattomuudesta miehet pidättäessään. Jääskeläinen huomauttaa, että tulliylitarkastaja olisi kuitenkin varsin helposti voinut selvittää asian ennen pakkokeinoihin ryhtymistä.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle kanteli erään asianosaisen asiamies. Asiasmiestä on kuultu syyllisenä epäiltynä väärennysrikoksesta, jota tulli tutkii ja joihin osallisiksi tulliylitarkastaja pidättämiään todistajia epäili.

Kantelija katsoi, ettei tulilla edes ole toimivaltaa tutkia kyseessä olevaa väärennysrikosta. Jääskeläinen päätyi varovasti samansuuntaiseen näkemykseen, jonka hän saattoi paitsi tulliylitarkastajan myös itäisen tullipiirin ja Tullihallituksen tietoon.

Koska tullin tutkittavaksi kuuluvien tullirikosten määritelmää voidaan Jääskeläisen mukaan pitää jossain määrin tulkinnanvaraisena, hän ei tässä tapauksessa ryhtynyt enempiin toimiin. Itse rikoepäily on parhaillaan virallisen syyttäjän syyteharkinnassa.

Vielä yhdessä tulliylitarkastajan toimintaa koskevassa asiassa Jääskeläinen löysi huomautettavaa.

Tulliylitarkastaja toimi eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan julkisuuslain ja hyvän hallinnon periaatteiden vastaisesti, kun ei vastannut kirjallisesti erääseen kantelijan esittämään asiakirjapyyntöön. Tältä osin Jääskeläinen saattoi seuraamuksena käsityksensä tulliylitarkastajan tietoon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.