Mainos

Tullin tietoon ennätysmäärä rikoksia – huumekauppa käy kuumana netissä

Viime vuonna tullin tietoon tuli enemmän rikoksia kuin koskaan. 

Tullirikosten määrä kasvoi yli tuhannella edellisvuodesta. Määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina, ja etenkin huumausaine- ja lääkerötökset ovat lisääntyneet.

Tullin rikostorjuntajohtaja Esko Hirvosen mukaan internetin osuus huumekaupassa on kasvanut merkittävästi. Uusien design-huumeiden myynti internetissä käy kuumana: uusia sivustoja huumeiden myynnille avataan herkeämättä. Hirvosen mukaan huumeita on erityisen helppo ostaa netistä, sillä ostotapahtuma on hyvin yksinkertainen, ja huumeet välitetään postin tai kuriirien kautta. Lisäksi myyjästä ei jää ostajalle jälkeäkään. 

Isot huume-erät kuljetetaan Hirvosen mukaan maahan Helsingin sataman sekä Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

- Lentokenttä on tyypillinen (huumeiden läpikulkupaikka), sillä sitä kautta tulee ulkomaanposti. Esimerkiksi keskitetyt nettitilaukset tulevat sitä kautta. Isommat erät tulevat sitten henkilö- ja pakettiautoissa sekä rekoissa. Vain mielikuvitus on tässä rajana. 

Hirvosen mukaan huumeita on yritetty salakuljettaa autonverhoilujen lisäksi muun muassa bensatankissa.

Puolet kuriireista suomalaisia

Suomea käytetään huumeiden salakuljetuksen yhtenä kauttakulkumaana. 

Tullin mukaan huumausaineita kuljetetaan Suomen kautta erityisesti Pohjoismaihin, sekä Venäjälle että läntisen Euroopan alueelle. 

Saarisen mukaan puolet toimijoista on suomalaisia, toinen puoli tulee ulkomailta. Ulkomaalaiset ammattiryhmät ovat hyvin kirjava joukko, joihin kuuluu kuriireita ja toimittajia niin Virosta, Liettuasta kuin muistakin Baltian maista. 

- Tämä johtuu tietenkin liikenteestä. Se on aika luonnollista, kun työskentelemme kansainvälisessä liikennevirrassa. 

Saarisen mukaan markkinoille on rantautunut paljon myös erilaisia muuntohuumeita. 

- Muuntohuumeet ovat yleensä amfetamiinipohjaisia synteettisiä huumeita, joita yritetään muokata niin, että ne luokiteltaisiin lääkkeiksi eikä huumausaineiksi. Näin ollen niitä käsiteltäisiin lääkeainerikoksena huumausainerikoksen sijaan. 

Saarisen mukaan viime vuosina erityisesti kannabis, Subutex, amfetamiini sekä khat-huume ovat ottaneet hyvin vahvasti paikkansa suomalaisessa huumebisneksessä.

Saarisen mukaan uusia salakuljetuskeinoja sekä kuljetusmuotoja on saatu paikannettua jonka ansiosta yhä useampi rikos on paljastunut. 

- Saattaa kuitenkin olla, että olemme saaneet kiinni enemmän huumeiden salakuljettajia, koska huumetta on markkinoilla enemmän. 

Nettikauppa on kuitenkin yksi merkittävämpiä kauppapaikkoja, Saarinen lisää.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.