Mainos

Tullin pääjohtajaksi valittiin Tapani Erling

Tullin pääjohtajaksi valittu Tapani Erling haluaa nostaa Suomen tullin roolia EU-yhteisössä. Suomen tullista pitää tulevan pääjohtajan mukaan tehdä todellinen toimija.

-EU:n tuella Suomen tulli voi hoitaa myös Venäjän suunnan, sanoo Tapani Erling. Tullin peruskuvio muodostuu Erlingin mukaan juuri Venäjä-kaupan kehittämisestä ja yksinkertaistamisesta sekä EU-yhteistyöstä. -Kansainvälisellä työkokemuksellani sekä neuvottelutottumuksellani venäläisten kanssa minulla on näissä annettavaa, Erling sanoo. Tuleva pääjohtaja muistuttaa tullin laajasta tehtäväkentästä, esimerkiksi tullien ja verojen keräämisestä. Vuosittain tulli tilittää valtiolle 40-50 miljardia markkaa.

Outokummun vuosiltaan Erlingillä on pitkä kokemus tullin asiakkaana. Tyytyväisenä hän on seurannut tullin panostusta asiakkaiden neuvonnan kehittämiseen. Tavoitteena on helpottaa ja yksinkertaistaa tuonnin ja viennin paperisotaa. Työ hänen mukaansa jatkuu.
-Keskeinen osa tätä työtä on tuonti- ja vientiasiakirjojen sähköinen tiedonsiirto, hän sanoo. Erlingin mukaan vain isot yritykset pystyvät tällä haavaa siirtämään tietojaan sähköisesti.

Talousrikollisuus

Julkisuudessa tulli esiintyy usein huume- tai muiden takavarikkojen yhteydessä. Rikosten torjuminen on keskeinen osa tullin toimintaa. Yhtenä esimerkkinä Erling mainitsee tavarahävikit. Lopputullauksessa tavaraa on paljon vähemmän kuin matkaan lähtiessä. Näin Erlingin mukaan menetetään merkittäviä tulli- ja veromääriä. Porsaanreikiä on monia. Erlingin mukaan varsin yleistä on tehdä kahdenlaisia laskua.

-Tullit maksetaan pienemmistä laskuista ja näin varastetaan maille kuuluvia tullirahoja, hän sanoo. Venäjä-kaupassa taas laittomuutta esiintyy muun muassa maksutavassa. Kun venäläinen osapuoli toimittaa tavaraa länteen, maksut suoritetaan venäläisen osapuolen läntiselle tilille. Näin rahoja jää kotiuttamatta Venäjälle.

Takana yliopistoa ja Pariisia

Valmistuttuaan valtiotieteen kandidaatiksi Erling toimi muun muassa kansantaloustieteen assistenttina yliopistolla ja ulkomaankauppaministeri Jermu Laineen poliittisena sihteerinä. Monenkeskistä neuvottelukokemusta Erling sai muun muassa Pariisin vuosinaan 1974-1978. Silloin hän toimi OECD:ssä erikoisavustajana. Tällä haavaa Erling toimii Outokummun konsernijohdossa liiketoiminnan kehitysjohtajana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.