Mainos

Tullin haaviin suuri erä Botoxia

Tulli on paljastanut kosmeettiseen hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden salakuljetusyrityksen. Tavaroiden yhteisarvo on noin 150 000 euroa.

Lähetyksissä on ollut Botox-, Sculptra- ja Xeomin-ampulleja ja Radiesse-geeliä, joita kaikkia käytetään ryppyjen silottamiseen.

Aineet yritettiin tuoda maahan väärällä tavarankuvauksella ja arvolla. Eniten tavaraa on saapunut Euroopan Unionin ulkopuolelta, mutta osa tavaroista on kuljetettu myös EU-maasta toiseen. Ainakin osa tuotteista on tullin arvelujen mukaan ollut matkalla Venäjän markkinoille.

Kaikilla valmisteista ei ole myyntilupaa Suomessa lainkaan, ja osa on reseptilääkkeitä. Tulli varoittaakin, että amatöörien käytössä lääkkeiden injektointi voi aiheuttaa vakavan uhan terveydelle.

Tullin pysäyttämistä valmisteista tunnetuin, Botox, sisältää voimakasta hermomyrkkyä, botuliinitoksiinia. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean mukaan myrkky voi aiheuttaa vakavia yliherkkyysreaktioita ja väärin käytettynä pahimmassa tapauksessa johtaa jopa kuolemaan. Lievempiä haittavaikutuksia ovat muun muassa päänsärky, huimaus ja turvotus sekä erilaiset näkö- ja nielemishäiriöt.

Suomessa Botox on reseptilääke, jota käytetään lääkinnällisessä tarkoituksessa muun muassa CP-vamman ja aivohalvauksen aiheuttamien paikallisten lihasjäykistymien hoidossa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran näkemyksen mukaan Botox-hoitojen antamisen tulee tapahtua laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön toimesta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.