Tulliin haaviin ennätysmäärä design-huumeita

Design-huumeiden maahantuonti on lisääntynyt roimasti. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan tullilaboratorio on narauttanut tänä vuonna jo 179 design-huume-erää. Viime vuonna eriä löytyi 54 ja vuonna 2007 vain 34.

Design-huumeet ovat viranomaisille todellinen riesa. Huumelaboratoriot tekevät pienillä muutoksilla uusia päihteitä, joita ei löydy huumausaine- tai lääkeluetteloista. Ne ovat siis periaatteessa laillisia, eikä maahantuonnista seuraa takavarikointia kummempaa.

Tulli onkin alkanut käyttää lääkelaitosta käsikassarana, jotta design-huumeiden maahantuonti saataisiin nopeasti rangaistavaksi. Uuden aineen lisääminen kansalliseen huumausainelakiin voi kestää vuosia, kun taas lääkeluetteloon sen saa muutamassa kuukaudessa.

Tulli syytääkin luokittelupyyntöjä lääkelaitokselle aiempaa enemmän.

Jo 71 design-päihdettä on saanut lääkeluokituksen viime vuoden marraskuusta alkaen, kun aiemmin leiman sai muutama aine vuodessa.

Ongelma on, että lääkkeeksi merkityn huumeen maahantuonnista saa lievemmän rangaistuksen.

– Lääkerikokset tarkoittavat usein sakkojuttua. Uusiin huumausaineisiin ei voi suhtautua huumeina, rikosylikomisario Jaakko Sonck keskusrikospoliisista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat