Mainos

Tulliin haaviin ennätysmäärä design-huumeita

Design-huumeiden maahantuonti on lisääntynyt roimasti. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan tullilaboratorio on narauttanut tänä vuonna jo 179 design-huume-erää. Viime vuonna eriä löytyi 54 ja vuonna 2007 vain 34.

Design-huumeet ovat viranomaisille todellinen riesa. Huumelaboratoriot tekevät pienillä muutoksilla uusia päihteitä, joita ei löydy huumausaine- tai lääkeluetteloista. Ne ovat siis periaatteessa laillisia, eikä maahantuonnista seuraa takavarikointia kummempaa.

Tulli onkin alkanut käyttää lääkelaitosta käsikassarana, jotta design-huumeiden maahantuonti saataisiin nopeasti rangaistavaksi. Uuden aineen lisääminen kansalliseen huumausainelakiin voi kestää vuosia, kun taas lääkeluetteloon sen saa muutamassa kuukaudessa.

Tulli syytääkin luokittelupyyntöjä lääkelaitokselle aiempaa enemmän.

Jo 71 design-päihdettä on saanut lääkeluokituksen viime vuoden marraskuusta alkaen, kun aiemmin leiman sai muutama aine vuodessa.

Ongelma on, että lääkkeeksi merkityn huumeen maahantuonnista saa lievemmän rangaistuksen.

– Lääkerikokset tarkoittavat usein sakkojuttua. Uusiin huumausaineisiin ei voi suhtautua huumeina, rikosylikomisario Jaakko Sonck keskusrikospoliisista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.