Mainos

Tullihallituksen pääjohtaja: Autoverosta luovuttava

Kuva: Lehtikuva

Tullihallituksen pääjohtaja Tapani Erling vaatii luopumista nykyisestä autoverosta.

Syntyvä vajaus voitaisiin kerätä Erlingin ehdotuksen mukaan halvemmin ja yksinkertaisemmin polttoaineiden verotuksella ja käyttömaksujen avulla. Autoveron tuotto on Erlingin mukaan noin miljardin euron luokkaa vuodessa.

- Meidän olisi jo aika katsoa, että auto on samanlainen tavara kuin mikä tahansa muukin tavara yhteisömarkkinoilla, jonka voi ostaa sieltä mistä ihmiset haluavat, sanoo Erling MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Toisesta EU-maasta käytetyn auton ostaneet suomalaiset ovat riidelleet valtion kanssa autoverotuksesta jo toistakymmentä vuotta. Auton tuojat kokevat, että veroa on peritty liikaa.

Verotusjärjestelmää on säädetty moneen otteeseen, ja oikeutta käydään EY-tuomioistuinta myöten. Suomen valtion menettelytavat on unionissa katsottu monta kertaa syrjiviksi ja laittomiksi.

Nykyistä ulkomailta tuotujen autojen verotusjärjestelmää Erling kuvaa mahdottomaksi. Autoveron määrääminen käytetylle tuontiautolle edellyttää, että autolle määritellään erittäin yksityiskohtaisesti sen markkina-arvo. Tällä hetkellä tullilla on avoinna noin 20 000 valitusta käytettyjen tuontiautojen verotuksesta.

- Tilanne on kaoottinen, tuskailee Erling.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi aiemmin, että Erling on väläyttänyt jopa henkilövaihdoksia tulliin kertyneen autoverokaaoksen takia.

Katso Tullihallituksen pääjohtaja Tapani Erlingin haastattelu (Huomenta Suomi 11.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.