Mainos

Tulli verotti liikaa Mersusta — taulukkovirhe

Ulkomailta tuotujen Mercedes Benzin 4d C 180 vuosimalleista 1993 ja 1994 on kerätty liikaa veroa, eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta kerrotaan.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoo Tullihallituksen toimineen virheellisesti, kun se ei enää vuodesta 2008 alkaen ollut korjannut julkaisemiensa autoveroprosenttitaulukoiden virheitä. Tulli ei myöskään ollut oikaissut niitä verotuspäätöksiä, joissa veroa oli peritty liikaa virheellisen veroprosentin vuoksi.

Veroprosenttitaulukko selvästi virheellinen

Sakslin toteaa tullin julkaiseman veroprosenttitaulukon olleen selvästi virheellinen. Sakslinin mukaan yhden prosenttiyksikön virhe verovelvollisen vahingoksi on olennainen. Se olisi ollut aiheellista korjata verotuspäätöksissä. Yksittäiset verotuspäätökset olivat hallintolaissa tarkoitettuja hallintopäätöksiä, joiden virheet johtuivat Tullihallituksen vahvistaman taulukon virheestä.

Tullihallituksen käsityksen mukaan verotaulukoita ei voitu enää muuttaa toimivaltasäännöksen kumoamisen jälkeen, eivätkä hallintolain virheen korjaamista koskevat säännökset soveltuneet asiaan. Tällöinkin verovelvollista olisi tullut ohjata havaitsemaan taulukon virhe ja ymmärtämään sen merkitys, korostaa Sakslin päätöksessään.

Korjaamisen tulisi tapahtua oma-aloitteisestikin

Sakslinin mielestä tullin menettely on ollut omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan asianmukaisuuteen. Hän toteaa, että oikeusturvan kannalta on merkityksellistä, ettei viranomaisen tiedossa olevan virheen korjaaminen tapahdu ainoastaan muutoksenhaun kautta. Tavoitteena tulee olla turvata jokaiselle oikea päätös mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja yksinkertaisessa menettelyssä.

Apulaisoikeusasiamies pyytää Tullihallitusta antamaan 31.3.2012 mennessä selvityksen toimenpiteistä, joihin päätös on antanut aihetta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.