Mainos

Tulli takavarikoi satoja kiloja hasista Helsingissä

Poliisin mukaan toiminta on erittäin ammattitaitoista. Rekka oli tulossa Hollannista, eikä siinä ollut kuljettajan lisäksi muita.

Eteläinen tullipiiri on takavarikoinut jättimäisen, jopa 320:n kilon lastin hasista Helsingin Sompasaaressa. Hasistakavarikko on tullin kaikkien aikojen suurin.

-Kyseessä oli rutiininomainen tarkastus satamassa, tutkinnanjohtaja tulliylitarkastaja Tiina Tahvanainen eteläisestä tullipiiristä sanoo.

Huumekoira ilmaisi Sompasaaressa rekka-auton, joka otettiin tarkempaan tutkintaan. Rekka päätettiin ohjata tullin uuteen liikuteltavaan läpivalaisuyksikköön, jossa huomattiin, että pohjassa on poikkeava rakenne.

Tahvanaisen mukaan toiminta oli erittäin ammattimaista. Toiminnan luonteesta kertoo esimerkiksi huumeiden kätköpaikka. Perävaunun pohjaan oli taitavasti rakennettu välipohja ja irrotettavia kaukaloita, jotka olivat pullollaan hasispaketteja.

-Paikkaa ei missään nimessä olisi voinut havaita ulkopuolelta paljain silmin. Läpivalaisun jälkeen auto päätettiin purkaa.

Pohjasta löytyi pieni aukko, jonka kautta päästiin käsiksi hasispaketteihin.

Auton kuljettaja vangittiin

Rekka oli tulossa Hollannista, eikä siinä ollut kuljettajan lisäksi muita.

Tahvanainen ei vielä kommentoi sitä, olivatko huumeet matkalla Suomen markkinoille vai pelkästään läpikulkumatkalla. Jutun esitutkinta on yhä kesken.

Hollantilainen noin 50-vuotias mies otettiin kiinni rajalla, ja hänet on nyt vangittu todennäköisin syin epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta.

Takavarikon suuruudesta kertoo esimerkiksi se, että viime vuosien aikana poliisin ja tullin yhteenlasketut hasistakavarikot ovat olleet noin 500 kiloa vuodessa.

Eteläinen tullipiiri takavarikoi viime vuonna hiukan yli 260 kiloa hasista. Suurin yksittäinen takavarikko tehtiin maaliskuussa, ja se oli 115 kiloa.

Viime vuonna koko tulli takavarikoi yhteensä noin 280 kiloa hasista.

Alkoholin takavarikkojen määrä kasvoi

Tullin tietoon tulleiden rikosten määrä on kokonaisuudessaan laskenut. Viime vuonna rikoksia havaittiin reilut 5000, mikä on viidenneksen vähemmän kuin vuonna 2003.

Savukkeiden takavarikkojen määrä väheni viime vuonna, mutta alkoholin puolestaan kasvoi 20 prosentilla. Alkoholia salakuljetetaan Venäjältä mutta nykyään myös Länsi-Euroopasta.

Tulli uskoo, että alkoholin salakuljetuksen painopiste on siirtymässä itäiseltä rajalta eteläiselle.

Suomi on myös usein väärennettyjen tavaroiden kauttakulkumaa. Viime vuonna suurin osa väärennöksistä oli cd-levyjä, tietokonepelejä ja tekstiilejä.

Tulli pysäytti viime vuoden aikana 34 miljoonan euron arvosta väärennettyä tavaraa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.