Mainos

Tulli takavarikoi ennätysmäärän hasista

Eteläinen tullipiiri takavarikoi viime vuonna ennätyksellisen suuren määrän hasista. Yhteensä hasista saatiin takavarikkoon yli 260 kiloa, mikä on lähes 240 kiloa enemmän kuin vuonna 2003.

Määrä on tullipiirin kautta aikojen suurin, ja siihen sisältyy kaksi hyvin suurta lastia. 115 kilon hasiserä löydettiin maaliskuussa kätkettynä lelulastiin, joka oli tulossa Hollannista. 98 kilon erä puolestaan paljastui henkilöautosta Hangon satamasta.

-Yksittäisten takavarikoiden koko on sattunut olemaan poikkeuksellisen iso. Lukumääräisesti takavarikoita ei ole tehty enempää kuin aiemminkaan, sanoo Eteläisen tullipiirin tulliylitarkastaja Mika Lopmeri.

Hänen mukaansa salakuljetuksen tapa on muuttunut.

-Aineiden kuljettajat haluavat minimoida riskejä laittamalla yhteen koriin useamman munan. Näin yritetään saada kerralla enemmän tullista läpi.

Takavarikoihin tarvitaan tuuria

Mika Lopmeri sanoo, että käytännönkin tasolla salakuljetus on muuttunut. Aiemmin tulli törmäsi usein autojen bensatankkiin kätkettyihin huumeisiin. Nyt salakuljettajat piilottavat aineita auton rakenteisiin.

Hasiksen lisäksi tullipiiri takavarikoi viime vuonna amfetamiinia noin 29 kiloa ja yli 6500 ekstaasitablettia. Amfetamiinin määrää nosti virolainen huumerinki, joka salakuljetti aineita Suomeen. Virolaiskuljettaja toi huumeet rekassaan ja kätki huumepaketit maastoon eri puolille Etelä-Suomea.

Tulli teki useita operaatioita salakuljettajien nappaamiseksi ja takavarikoi salakuljettajilta lähes 18 kiloa amfetamiinia ja 3000 ekstaasitablettia. Lisäksi kuriirina toiminut rekkakuski tunnusti tuoneensa Suomeen yli 36 kiloa amfetamiinia. Liigan kuriiri tuomittiin vastikään vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

-Pyrimme tekemään entistä systemaattisempaa tiedustelutyötä. Samalla pyrimme myös kohdennettuun valvontaan. Tämä on poikinut jo viime vuonna hedelmää, Lopmeri sanoo.

Hän korostaa, että takavarikoihin tarvitaan myös hyvää tuuria mukaan. Näin päästään oikeiden kuriirien perään.

Viro luonut suuret haasteet

Viron EU-jäsenyys on tuonut tullille uudenlaisen toimintaympäristön. Lopmeri myöntää, että tullin haasteet ovat suuret.

-Olemme nyt yrittäneet keskittyä kokonaisuuksien selvittämiseen yksittäisten tapausten sijaan. Muutenkin valtakunnan etelärajalla takavarikko on tyypillisesti iso, koska huumeet eivät ole ehtineet vielä levittämisportaalle.

Tullipiiri takavarikoi viime vuonna huumeita yhteensä lähes 2300 kiloa. Määrä on yli 500 kiloa edellisvuotta enemmän. Takavarikoitujen huumeiden, Subutexin ja dopingaineiden arvo oli yli 4,9 miljoonaa euroa. Eteläinen tullipiiri tekee kaikista huumetakavarikoista 92 prosenttia. Veroja piiri kantoi viime vuonna 6,2 miljardia euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.