Mainos

Tulli sai vinkin sähkölamauttimien kauppaamisesta kansalaiselta

Saksalainen yritys on jäänyt kiinni sähkölamauttimien laittomasta kaupasta internetissä. Yrityksen suomenkielisillä sivuilla myytiin lamauttimien lisäksi erivahvuisia pippurikaasuja.

Yritys poisti kielletyt ja luvanvaraiset tuotteet myynnistä, kun Suomen tulli teki tapauksesta oikeusapupyynnön Saksaan. Esitutkinta on valmis, ja siinä epäillään rikoksista yhtä saksalaista miestä.

Miestä on kuultu oikeusaputeitse Saksassa. Häntä epäillään Suomessa vaarallisia esineitä koskevien säännösten rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta.

- Saksasta sähkölamauttimen kauppaaminen on sallittua.Voi olla, että tässä on käynyt lapsus, kun on jätetty ottamatta selvää muiden EU-maiden lainsäädännöstä, tutkinnanjohtaja Heidi Happo kertoo teon motiivista.

Tullin mukaan suomalaiset ostivat muutamia kymmeniä lamauttimia ja satoja pippurikaasuja eri puolilla maata. Ostajia ei jäljitetty tutkinnassa.

Sähkölamautin on poliisin työkalu, mutta kuka tahansa ei saa kanniskella sitä. Tutkinnanjohtaja Hapon mukaan ostajat syyllistyvät rikokseen jo tuomalla sähkölamauttimen julkiselle paikalle. Lamauttimien maahantuonti ja kauppa on kielletty järjestyslaissa.

Pippurikaasun hallussapito vaatii luvan poliisilta.

Lamauttimissa tehoa luvattua vähemmän

Tullin tutkimusten mukaan yritys ei enää kaupittele lamauttimia tai pippurikaasuja missään maassa. Niitä oli tarjolla muun muassa Ruotsissa, Britanniassa, Ranskassa, Tanskassa ja Espanjassa.

Tuotteita oli myynnissä viime vuoden keväästä syksyyn. Tulli alkoi tutkia nettisivustoa viime vuoden kesällä saamansa vihjeen perusteella.

Saksalaisyritys mainosti sähkölamauttimia 100 000-750 000 voltin vahvuisina. Tulli tutki yhden lamauttimen, jonka volttimääräksi paljastui 12 000. Poliisin käyttämissä lamauttimissa on tullin mukaan 50 000 volttia.

Tutkinnanjohtaja Happo ei osaa sanoa, olisivatko mainostetun vahvuiset lamauttimet hengenvaarallisia. Tutkitun lamauttimen volttimäärällä vaarana on lähinnä se, että lamautettu loukkaa itsensä kaatuessaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.