Mainos

Tulli paljasti kiinalaisten piraattituotteiden salakuljetusreitin

Tulli huomasi lentokentän läpivalaisussa, että viiden kiinalaisen matkalaukuissa oli yli 7000 kelloa. Salakuljetusreitti kulki Kiinasta Helsingin kautta Espanjaan ja Puolaan.

Tulli on paljastanut tuoteväärennösten salakuljetusreitin Kiinasta Suomen kautta EU:n markkinoille.

Eteläinen tullipiiri on pysäyttänyt tässä kuussa useita Kiinasta Helsingin kautta Espanjaan ja Puolaan matkustaneita ihmisiä, joiden käsimatkatavaroista ja ruumassa olleista laukuista on löydetty suuret määrät arvokelloja ja matkapuhelimien osia.

Tulli epäilee kelloja ja puhelinten osia tuoteväärennöksiksi.

Kiinan Kantonista saapui Suomeen kolmella eri lennolla viisi Espanjassa asuvaa senegalilaista, joilta takavarikoitiin lähes 7000 merkkikelloa. Tulliylitarkastaja Lasse Ryyttärin mukaan kellot olivat matkalla torimyyntiin Espanjaan.

Salakuljetus huomattiin lentokentän läpivalaisussa, kun kymmenien laukkujen sisältä paljastui pelkkiä kelloja.

Merkkitietoisilla salakuljettajilla oli laukuissaan muun muassa väärennettyjä Rolexin, Dolce & Gabbanan, Luminorin ja Cartierin kelloja. Ryyttäri arvioi, että lastin arvo on vähintään 20 miljoonaa euroa. Arvoltaan tämä on 2000-luvun suurin yksittäinen takavarikko.

Tulli ei ole vielä aloittanut tapauksen tutkintaa, koska se odottaa kellovalmistajien rikostutkintapyyntöjä. Ryyttärin mukaan osa valmistajista on jo tehnyt tutkintapyynnön ja loput tulevat luultavasti kahden viikon sisällä.

- Tämä on sen luokan juttu, että meidän on ryhdyttävä yhteistyöhön Espanjan poliisin ja tulliviranomaisten kanssa. Myöhemmin katsotaan, lähetetäänkö meiltä joku Espanjaan, Ryyttäri sanoo.

Tulli nappasi myös kolme puolalaista, jotka olivat salakuljettamassa satoja Nokian matkapuhelinten osia Puolan Varsovaan. Ryyttärin mukaan joukossa oli paljon erilaisia osia, joista olisi saanut helposti rakennettua kännyköitä.

Salakuljettajat ovat palanneet Espanjaan ja Puolaan, jossa heitä kuulustellaan myöhemmin.

Salakuljetus matkustajaliikenteessä yleistyy

Ryyttäri uskoo, että nyt paljastunut salakuljetusreitti on ollut käytössä muutamia kuukausia.

Lentotullin päällikön Mika Pitkäniemen mukaan Helsingin kautta kulkevaa lentoreittiä on käytetty kiinalaisten tuoteväärennösten salakuljetukseen jo pidempään mutta matkustajaliikenteessä ei ole aiemmin tavattu näin järjestelmällistä toimintaa.

Useimmiten tulli tekee takavarikoita rahtiliikenteestä, joka kulkee Suomen kautta EU:n ulkopuolelle. Pitkäniemi uskoo, että matkustajaliikennettä yritetään käyttää aikaisempaa enemmän tuoteväärennösten kuljettamiseen, koska rahtiliikenteessä salakuljetuksia on saatu paljastettua jo aiemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.