Mainos

Tulli paljasti jättimäisen doping-salakuljetuksen - ”Kansalaiset haluavat kesäkuntoon”

Tulli tutkii yhtä kautta aikojen suurimmista dopingaineiden salakuljetusta. Kiinasta ja Tanskasta tuotiin Suomeen anabolisia steroideja, kasvuhormonia ja erilaisia tabletteja.

Aineet päätyivät ”liikuntaa harrastaville tavallisille kansalaisille”, ei kehonrakentajille tai urheilijoille.

- Ihmiset haluavat nopeammin kesäkuntoon, arvelee valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tullista. 

Tullin mukaan 2014 - 2015 Kiinasta ja Tanskasta salakuljetettiin n. 20.000 ml anabolisia steroideja, n. 15.000 kansainvälistä yksikköä kasvuhormonia ja lähes 47.000 kpl doping- ja lääketabletteja.

Katukauppahinta oli tullin arvion mukaan yhteenlaskettuna noin 750.000 euroa. Käyttöannoksia väärinkäytettynä maahantuodusta määrästä olisi saatu noin 30 000 kappaletta.

Juttua tutkitaan törkeinä dopingrikoksina, salakuljetuksena ja lääkerikoksena.

Pakattiin itse

Tutkinnan mukaan dopingaineet salakuljettiin pikarahtilähteyksinä. Esimerkiksi Kiinasta tuotiin testosteronia, joka Pirkanmaalla pullotettiin ja pakattiin jälleenmyyntipakkauksiin.

Tulli löysi kerrostaloasunnosta tällaisen kotilaboratorion.

Myös jälleenmyyntipakkausten etiketit ja hologrammit on tehty itse tai tilattu valmiina ulkomailta. Tanskasta Suomeen on salakuljetettu valmiita dopingaineampulleja ja -tabletteja.

Maahantuoduista dopingaineista osa on takavarikoitu, mutta suurin osa on päässyt levitykseen. Tutkinnan yhteydessä takavarikoitiin huomattava summa käteistä rahaa, n. 40 000 e sekä bitcoineja n. 4000 e arvosta.

Lisäksi omaisuutta on määrätty vakuustakavarikkoon 148 000 euron arvosta.

Kauppaa mm. netissä

Tullin mukaan dopingaineita on myytiin sekä perinteisellä tavalla katukauppana että internetin välityksellä. Internetissä kaupat on sovittu erilaisilla keskustelufoorumeilla tai TOR -verkon anonyymipalveluissa ja dopingaineet on lähetetty ostajille postitse.

Tutkinnan aikana epäiltynä on kuulusteltu 12 henkilöä, pidätettynä on ollut neljä, joista kolme on ollut vangittuna. Dopingaineiden ostajia on eripuolella Suomea, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla, useita kymmeniä.

- Suurin osa oli ihan tavallisia liikuntaa harrastavia henkilöitä, ei niinkään kehonrankentajia, Sinkkonen kertoo.

Miksi tavalliset ihmiset käyttävät steroideja?

- Hyvä kysymys... Vaikea ottaa kantaa siihen, miksi käyttää. Osalla varmaan se, että halutaan päästä kesäkuntoon nopeammin. Tämä on varmaan keskeisimpiä syitä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja