Mainos

Tulli paljasti ”alamaailman asesepän” – takavarikossa lukuisia konetuliaseita

20:38

Tulli on paljastanut muun muassa sarjatuliaseita rakentaneen ja myyneen ns. alamaailman asesepän. Pirkanmaalla asuva mies toi maahan aseiden osia, korjasi ja kokosi niitä sekä kauppasi eteenpäin.

- Tämä on suurin aseiden salakuljetustapaus, kun lasketaan pois ns. sotilasaseiden kauttakulut, kertoo rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen tullista.

Juttu paljastui, kun tulli ryhtyi tarkemmin seuraamaan ulkomailta Suomeen tulevia aseenosia.

Tutkinnan mukaan ”aseseppä” on tuonut Suomeen vuosina 2011 – 2013 huomattavan suuren määrän sekä toimivia että deaktivoituja aseita ja aseenosia. Puutteellisesti deaktivoiduista aseista on rakennettu toimivia aseita. Osa aseista on ollut sarjatuliaseita, esimerkiksi erilaisia rynnäkkökivääreitä.

MG42, AK-47 ja Uzi

Tullin takavarikoimien noin 40 toimivan aseen joukossa oli myös toisen maailmansodan aikainen MG42-konekivääri. Takavarikossa on myös mm. Uzi, Jatimatic sekä useita rynnäkkökiväärejä.

Tullin takavarikossa on yli 200 erilaista asetta ja aseen osaa. Epäiltyjä on ollut Suomessa yhteensä seitsemäntoista, joista pidätettynä on ollut kolme ja vangittuna yksi. Aseita on takavarikoitu sekä maahantuonnin että esitutkinnan aikana suoritettujen kotietsintöjen yhteydessä mm epäiltyjen kotoa ja työpaikoilta.

Aseita on myyty luvattomasti eteenpäin Pirkanmaan lisäksi laajalti myös muualle Suomeen. Kuinka paljon? Siitä ei viranomaisilla ole tarkkaa käsitystä.

Aseet netistä

Aseseppä oli tutkinnan mukaan hankkinut aseet ja osat pääosin ostamalla niitä internetistä erilaisilta huutokauppasivuilta ja suorilla ulkomaan kontakteilla. Aseet maksettiin netin erilaisilla maksujenvälitysjärjestelmillä ja pankkisiirroilla.

Aseita ja niiden osia on maahantuotu postin ja eri kuriiriliikkeiden välityksellä useasta eri Euroopan maasta, esimerkiksi Saksasta ja Espanjasta, sekä Euroopan ulkopuolelta muun muassa USA:sta. Tällä hetkellä takavarikoidun omaisuuden arvo on noin 30000 euroa.

Tulli on tutkinut tapausta törkeänä ampuma-aserikoksena. Aseiden välitystä selvittää puolestaan Helsingin poliisi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.