Mainos

Tulli: Nuuskan täyskielto loisi pohjaa rikollisuudelle

Tullin mukaan nuuskan täyskielto olisi omiaan luomaan pohjaa ammattimaiselle ja järjestäytyneelle rikolliselle nuuskanmyynnille Suomessa.

Tullin mielestä parempi keino on rajoittaa ylisuurten nuuskalastin myyntiä laivoilla yhteistyössä varustamoiden kanssa.

Nuuskan yksityistuonnin täyskielto edellyttäisi Tullilta muun matkustajatuonnin valvonnasta poikkeavan strategian käyttöönottoa ja nykyistä huomattavasti suurempaa resurssipanostusta, mikäli yksityistuontia halutaan maahantuonnin yhteydessä tehokkaasti valvoa.

- Se on kova haaste. Me emme voi lisätä väkeä matkustajavalvontaan. Valvonta ei myöskään tulisi olemaan riittävän kattavaa, emmekä me saisi valvonnalla kitkettyä tätä maahantuontia pois. Silloin tulee myös automaattisesti uudet markkinat rikollisille aineksille, jotka hyödyntäisivät tätä tilannetta, Tullihallituksen johtaja Jyrki Linna arvioi.

Lisäksi varsin pienetkin tuontimäärät tulevat johtamaan yksittäisen matkustajan osalta aina salakuljetus- ja mahdollisesti myös veropetossyytteeseen, tullista todetaan.

Ylisuuret lastit valvontaan

Tulli ja varustamot katsovat, että nuuskan rajoitettu ja valvottu myynti laivoilla sekä muonitusta koskevat selvät pelisäännöt on tehokkaampi keino vähentää nuuskan yksityistuontia Suomeen kuin sosiaali- ja terveysministeriön tupakkatyöryhmän esittämä nuuskan yksityistuonnin täyskielto.

Tulli ja varustamot ovat jo pitkään harjoittaneet yhteistyötä mm. alkoholi- ja tupakkatuotteiden tuontiin liittyvän rikollisuuden torjunnassa osapuolten välillä solmittujen "Memorandum Of Understanding" -sopimusten puitteissa.

Tulli ja varustamot sopivat tammikuun 2009 aikana niistä tehostetuista keinoista, jotka varustamot ottavat käyttöön laivoilla tapahtuvassa matkustajakohtaisen nuuskan myynnin rajoittamisessa ja valvonnassa ja Suomessa tapahtuvassa muonituksessa.

Sopimuksen tarkoituksena on tehostaa Tullin valvontamahdollisuuksia sekä estää ylisuurten, mahdollisesti kaupalliseen tarkoitukseen hankittavien nuuskatuotteiden myynti laivoilla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.