Mainos

Tulli hylkäsi elintarvikkeita aiempaa enemmän

Viimeisen puolen vuoden aikana tutkituista elitarvikkeista ja kulutustavaroista hylättiin 15,5 prosenttia. Neljännes hylätyistä eristä oli mehuja, juomia tai makeisia.

Yli 15 prosenttia tutkituista Suomeen tuoduista elintarvike- ja kulutustavaraeristä sisälsi määräysten vastaisuuksia, ilmenee Tullilaboratorion puolivuotistilastosta.

Tulli tutki tammi-kesäkuussa 3111 elintarvike- ja kulutustavaraerää. Näistä hylättiin 15,5 prosenttia. Hylkäämisten suhteellinen osuus oli suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Neljännes hylätyistä eristä oli mehuja, juomia tai makeisia. Esimerkiksi makeiseristä 36 prosenttia sisälsi hylkäykseen johtaneita määräysten vastaisuuksia. Näytteistä löytyi edelleen muun muassa EU:ssa kiellettyä vaaleanpunaista väriainetta erytrosiinia (E127).

Astioiden ja ruokailuvälineiden kohdalla hylättyjen osuus kaksinkertaistui viime vuoteen verrattuna. Suurelta osin hylkäysperusteina olivat liukenevat raskasmetallit kadmium, lyijy, kromi ja nikkeli.

Neljäsosa tutkituista leluista hylättiin, vaikka niissä oli CE-merkintä.

- Kuluttajien onkin syytä muistaa, ettei CE-merkintä takaa lelun tuvallisuutta, Tullista todetaan.

CE-merkintä on valmistajan vakuutus viranomaisille, maahantuojille ja myyjille siitä, että tavara täyttää sitä koskevat Euroopan yhteisölainsäädännön vaatimukset.

Tulli vastaa Suomeen tuotavien ei-eläinperäisten elintarvikkeiden ja EU:n ulkopuolelta tulevien kulutustavaroiden valvonnasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.