Mainos

Tulivuori uhkaa purkautua Indonesiassa

Vuori purkautui edellisen kerran vuonna 1994. Surmansa sai silloin melkein 70 ihmistä.

Indonesian viranomaiset ovat kehottaneet tuhansia ihmisiä lähtemään jylisevän tulivuoren rinteiltä Jaavan saaren keskiosassa. Hälytysvalmius nostettiin korkeimmalle tasolle, kun Merapin vuori syöksi ilmoille laavaa ja tuhkaa.

Noin 14 000 asukkaalle ei annettu enää vaihtoehtoja, vaan heidät määrättiin valmistautumaan pakomatkaan. Merapin läheisyydestä on paennut viime päivinä vapaaehtoisesti ainakin 5000 ihmistä. Monet kuitenkin palaavat tiloilleen päivittäin ruokkimaan karjaansa.

- Evakuointi sujui hyvin, niin kuin harjoituksissa. Meidät on siirretty kylätalolle, kertoi eräs kyläläistä puhelimessa.

Kaikki eivät edelleenkään suostuneet jättämään omaisuuttaan tulivuoren armoille tai varastettavaksi. Jotkut sanoivat tulkitsevansa luonnon merkeistä, koska on syytä ottaa jalat alleen ja koska ei. He odottavat purkausta vasta, kun vuorenhuipulla näkyy salamointia tai eläimet rynnistävät alas sen rinteiltä.

Asiantuntijat arvioivat, että Merapi voi purkautua koska tahansa.

- Olemme pystyttäneet telttoja ja majoja 5000 ihmiselle. Useimmille kyläläisille on saatu tieto hälytyksestä, vakuutti pelastustyöntekijä Susilo Purwanto.

Kolmen lähinnä kraatteria sijaitsevan kylän asukkaita ryhdyttiin siirtämään pois jo eilen, mutta Klatenin alueen evakuointiviraston edustajan Sukamton mukaan operaatio sujui hitaasti. 9000 asukkaasta vajaat 2100 oli saatu tänään turvaan.

"Näin laavan kotini ikkunasta"

Merapin kraatterista purkautui kaasuja ja valkoista tuhkaa nousi 400 metrin korkeuteen. Sulaa kiviainesta valui puolentoista kilometrin päähän. Laavavirrat eivät kuitenkaan ulottuneet vielä asuinalueille. 30 hehkuvaa virtaa luikerteli vuoren lounaisrinteellä.

- Näin laavan selvästi kotini ikkunasta. Sitten meidät määrättiin tyhjentämään kylämme, sanoi Anton, 25, joka asuu noin kahdeksan kilometrin etäisyydellä tulivuoresta.

Merapia pidetään Jaavalla pyhänä, vaikka useimmat paikalliset ovat muslimeita. Vanhan uskomuksen mukaan vuorella vaikuttaa yliluonnollinen kuningaskunta.

Vuoren aktiivisuuden arvellaan ennustavan myös poliittista levottomuutta. Viimeksi vuonna 1997, kun tuhannet ihmiset pakenivat heräävää tulivuorta, Kaakkois-Aasiassa kärsittiin pian myös talouskriisistä.

Merapi sijaitsee Yogyakartan kaupungin pohjoispuolella lähellä Borobudurin ikivanhaa temppelialuetta, joka on yksi maan suosituimmista matkailukohteista.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.