Mainos

Tulivuorenpurkaus uhkaa Sumatraa

Indonesian viranomaiset jatkavat asukkaiden evakuointia tulivuorenpurkauksen pelossa Sumatran saaren länsirannikolla.

Talangin tulivuori syöksi eilisaamuna tuhkaa kilometrien säteelle ja vuoren jyrinä ja tärinä jatkuvat. Vaaravyöhykkeeltä on siirretty pois jo 26 000 ihmistä.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet tulivuorenpurkauksen suuresta vaarasta. Asian vahvisti myös uutistoimisto Reutersin haastattelema asiantuntija. Tulivuori sijaitsee saaren länsiosassa 40 kilometrin päässä Padangin kaupungista, missä sattui sunnuntaina 6,7 richterin maanjäristys. Se aiheutti vain vähän tuhoja.

Pelkoa uudesta luonnonmullistuksesta lisäsi uusi maanjäristys, joka ravisteli Padangin aluetta aamuyöllä Suomen aikaa. Jälkijäristyksen voimakkuudeksi mitattiin 5,3 richteriä, ja asukkaat ryntäilivät paniikissa taivasalle.

Osa Sumatran saaresta kärsi pahoin tapaninpäivän maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista. Pahinta hävitys oli saaren pohjoiskolkassa sijaitsevassa Acehin maakunnassa.

Myös Jaavan saarella sijaitseva tulivuori heräsi viime yönä eloon. Bandungin kaupungin likellä sijaitsevan Tangkuban Perahu -tulivuoren värähtelyjen määrä kasvoi päivässä kahdesta tärähdyksestä sataan. Viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään poissa vuorelta.

Indonesia kuuluu seismisesti aktiiviseen vyöhykkeeseen, jossa maanjäristyksiä sattuu usein. Maassa on myös 130 toimivaa tulivuorta.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.