Mainos

Tulivuorenpurkaus päättyi - ainakin toistaiseksi

Islannin viranomaiset ryhtyivät keskiviikkona valmistelemaan Grimsvötn-tulivuoren purkauksen jälkien siivoamista. Purkaus näytti päättyneen ainakin toistaiseksi, mutta raivattavaa riittää.

- Islantiin on iskenyt luonnonkatastrofi, ja hallitus valmistelee toimia asukkaiden auttamiseksi, muotoili pääministeri Johanna Sigurdardottir.

Hän arvioi, että tulivuoren lähistöllä asuvilla noin tuhannella ihmisellä on edessään haastavat ajat. Maata peittävä tuhka on poistettava, ja maanviljely ja muu talouselämä on saatava uudelleen raiteilleen.

Naapurimaissa purkauksesta aiheutuneet ongelmat pystyttäneen pääministerin mukaan kuitenkin ratkaisemaan nopeasti.

Tätä tuki myös lennonjohdon yhteistyöelimen Eurocontrolin ennuste, jonka mukaan tuhkapilven odotettiin hajaantuvan torstain vastaisen yön aikana. Näin lentoliikenteeseen ei torstaina odoteta merkittäviä tuhkapilven aiheuttamia häiriöitä.

Suomessa kärsi ilmanlaatu

Suomessa Grimsvötnin aiheuttamat haitat konkretisoituivat keskiviikkona, kun tuhkapilvi saapui maan eteläisiin osiin.

Pilven ennustettiin liikkuvan seuraavan yön aikana Venäjälle, mutta uutta tuhkaa saattaa tulla torstaina luoteen suunnasta. Viranomaiset kuitenkin arvioivat, että torstaina tilanne on jo keskiviikkoa helpompi.

Tuhkapilven vaikutukset tuntuivat keskiviikkona eniten Tampereen eteläpuolella, ja ilmalaatu heikkeni ainakin pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

Myös maan keskiosassa ilma oli paikoin sakeaa.

- Tämä muistuttaa hyvin pitkälti keväisiä katupölytilanteita, tietenkin sillä erolla, että nyt tämä huono ilmanlaatu ei rajaudu katujen varsille, vaan on myös muualla, kuvaili ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Viranomaiset varoittivat, että hiukkaset voivat lisätä hengitys- ja sydänsairaiden oireita sekä pienten lasten hengityselinoireita. Tuhka voi ärsyttää myös terveen ihmisen silmiä, nenää ja kurkkua.

-Sisällä pysyminen ikkunat suljettuina pienentää henkilökohtaista altistumista hyvin tehokkaasti, neuvoivat terveysviranomaiset.

Saksa sulki kenttiä

Grimsvötnin purkaus päästi lentomatkustajat melko vähällä verrattuna viimevuotiseen Eyjafjallan purkaukseen. Keskiviikkona tuhka tosin kiusasi Pohjois-Saksaa, missä suljettiin toviksi muun muassa Berliinin, Hampurin ja Bremenin kentät. Noin 700 lentoa peruttiin.

Geologeilla oli keskiviikkona lentomatkustajille hyviä uutisia.

- Siellä ei ole ollut toimintaa aamuyön jälkeen, kuvasi Grimsvötnin tilannetta Sigthrudur Armannsdottir Islannin ilmatieteen laitokselta.

Hän tosin varoitti, että on aikaista sanoa purkauksen olevan kokonaan ohi.

Geologit kertoivat myös, että purkauksen ilmaan lennättämä tuhkapilvi näytti miltei kokonaan kadonneen.

Grimsvötnin purkaus alkoi lauantaina, ja pahimmillaan vuori syöksi savua ja tuhkaa aina 20 kilometrin korkeuteen saakka.

(MTV3 -STT -AFP - Reuters)

Katso Aino Huilajan juttu:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.