Mainos

Tulitauko vastatuulessa Pohjois-Irlannissa

Pohjois-Irlannin rauhanprosessi on ajautunut vaikeuksiin. Terroristijärjestöt ovat suunnanneet iskunsa omiin kannattajiinsa, ja seurauksena voi olla jopa koko tulitauon romahtaminen.

Vajaa vuosi on kulunut Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen solmimisesta, ja taas kerran koko porsessi on vaarassa. Vaikka terroristijärjestöt ovat pitäneet kiinni lupauksestaan olla hyökkäämättä toistensa kimppuun, väkivalta ei ota loppuakseen.

Nyt terroristit suuntaavat huomionsa omiin taustajoukkoihinsa. IRA pahoinpitelee ja toisinaan tappaakin katolisia, jotka eivät suostu pysymään ruodussa. Vastaavasti protestanttien armeijat terrorisoivat protestantteja. Näiden niin sanottujen rangaistusiskujen määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Brittiparlamentissa oppositio vaatii jo hallitusta pysäyttämään vankien vapauttamisen, joka on yksi osa rauhansopimusta. Pääministeri Tony Blair korostaa, että hallituksen mielestä tulitauko on yhä voimassa.

Eilen Pohjois-Irlannissa murhattiin takkinsa kääntänyt entinen IRA-terroristi Eamon Collins, joka kampanjoi voimakkaasti terrorismia vastaan. Jos Collinsin murhan takaa paljastuu joku tulitaukosopimuksen allekirjoittaneista järjestöistä, hallitus joutuu uudelleen miettimään, onko tulitauosta enää jäljellä riittävästi rauhanprosessin jatkamiseksi.
(MTV3/Reijo Ruokanen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.