Tulipalosta pelastetaan ihmiset, lompakko, kännykkä ja tietokone

Suomalaiset pelastaisivat tulipalosta lompakon, kännykän ja tietokoneen sen jälkeen kun läheiset ihmiset ovat jo turvassa.

Jos tulipalo yllättää kotona, aika pelastautumiseen ja tärkeiden tavaroiden mukaan ottamiseen lasketaan minuuteissa tai sekunneissa. 

LähiTapiola kysyi asiakailtaan, mitä he pelastaisivat. Ylivoimainen ykkönen oli lompakko, toiseksi  eniten mainintoja keräsi kännykkä ja kolmanneksi eniten kannettava tietokone.

Myös tärkeät valokuvat ja tärkeät paperit sekä ulkoiset kovalevyt mainittiin monissa vastauksissa. 

Kyselyssä 60 prosenttia vastaajista piti tulipaloa pelottavimpana kotia uhkaavana vaaratilanteena.

– Ennen omaisuuden pelastamista on aina ehdottomasti varmistettava, että kaikki ihmiset ja kotieläimet ovat turvassa. Tulipalossa savu leviää erittäin nopeasti, ja jo muutamassa minuutissa olosuhteet muuttuvat hengenvaarallisiksi, painottaa LähiTapiolan osastopäällikkö Antti Määttänen.

Hän muistuttaa, että palovaroitin on pakollinen joka kodissa jokaista alkavaa 60:ta asuinneliötä kohden.

Pesukonettakin valvottava

Yli 80 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei käytä viallisia sähkölaitteita tai kuivata pyykkiä kiukaan päällä saunassa. Myös ruoanlaittoon liittyvistä paloriskeistä oltiin tietoisia, sillä yli 70 prosenttia vastaajista kertoi, ettei jätä ruokaa liedelle valvomatta eikä säilytä lieden lähellä helposti syttyvää tavaraa.

Selvästi harvempi varoo pyykki- tai astianpesukoneita. 58 prosenttia vastasi, että ei jätä pyykki- tai tiskikonetta päälle ilman valvontaa. Hyvin moni jättää siis koneen pyörimään lähtiessään asioille.

– Moni kokee, että arkisin aika ei riitä ja joskus tekee mieli joustaa turvallisuuden kustannuksella. Sähköpalot ovat hyvin yleisiä tulipalojen syitä, ja ne voivat alkaa myös pesukoneista, Määttänen sanoo.

Alkusammutusta täytyy harjoitella

Kyselyn perusteella monet ovat miettineet, miten toimia tulipalon sattuessa. Kahdessa kolmesta kodista on jokin alkusammutusväline. Lähes puolet vastaajista kertoo, että perheenjäsenet tietävät, missä sammutusvälineitä säilytetään ja osaavat käyttää niitä.

Joka kolmas kertoo perheen suunnitelleen, miten toimia, jos herää yöllä palovaroittimen ääneen. Neljäsosa vastaajista on kertonut lapsille, miten tulipalossa toimitaan.

– Tärkeintä on varmistaa poistumistiet. Poistumisen on oltava mahdollista myös omakoti- ja rivitalojen toisista kerroksista, ja varatietikkaat ovat siksi erittäin suositeltava ratkaisu. Sen jälkeen voi tehdä alkusammutuksen, jos mahdollista. Käytännössä kaikki kodeissa syttyvät tulipalot on alkuvaiheessa mahdollista sammuttaa alkusammuttimella, mutta sammuttimen – kuten muidenkin alkusammutuslaitteiden - käyttöä on harjoiteltava, Antti Määttänen sanoo.

LähiTapiolan kyselyyn vastasi 272 henkilöä joulukuun alussa.


Lue myös:

    Uusimmat