Mainos

Tulipalo synnytti uutta taidetta

Ostrobotnian talossa viime marraskuussa riehunut tulipalo tuhosi ja vaurioitti arvokkaita tauluja, mutta synnytti yllättäen myös uutta taidetta. Siivousurakan aikana baarikabinetista löytyi erikoinen pöytäliina, joka on nyt kehystetty Bottan seinälle tauluksi.

- Liinassa näkyy painokuvat aterimista, lautasista ja laseista. Noki- ja savulaskeuma sai aikaan kuvion, Bottan toimitusjohtaja Hans Lundberg kertoo.

Tulipalo aiheutti pahimmat savu- ja nokivahingot Ostrobotnian toisen ja kolmannen kerroksen ravintolatiloissa. Kaikki tilat jouduttiin ensin pesemään ja puhdistamaan ja myöhemmin maalaamaan uudelleen.

Tulipalo tuhosi kaksi Pohjalaisen gallerian erittäin arvokasta ja historiallista taideteosta: Oskar Nylanderin maalaaman Johan Vilhelm Snellmanin muotokuvan (vuodelta 1849) ja Fredrik Westin maalaaman Frans Mikael Franzénin muotokuvan (1832). Kuumuus aiheutti isoja vahinkoja myös C. P.Maizén maalaamalle Johan Ludvig Runebergin muotokuvalle.

- Runebergin muotokuva pysyy poissa Bottan seinältä ainakin toistaiseksi. Sen tilalla on Runeberg-kabinetissa kuva Otto Ingemar Engströmistä, jonka maalasi V.Thomé vuonna 1913, sanoo Pohjalaisen Valtuuskunnan galleristi Jenni Latikka.

- Snellman-kabinetin Snellmanin tilalla on maalaus Toivo Kuulasta jonka on maalannut A. Karimo vuonna 1918.

Kaikki muut ravintolan taulut on nyt puhdistettu noesta ja liasta ja ripustettu takaisin ravintolan seinille.

Palo sai alkunsa tarjoiluastioiden lämpögeelilaitteista, jotka sytyttivät vieressä olleen astiahyllyjen peittona olleen verhon. Palon syttymisestä ei epäillä ketään rikoksesta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.