Mainos

Tulipalo Nesteen Naantalin jalostamolla

Laitehäiriö aiheutti tulipalon Nesteen Naantalin öljyjalostamon niin sanotussa krakkaustornissa tänä aamuna. Kukaan ei loukkaantunut palossa. Jalostamosta arvioidaan, että vahingot liikkuvat sadoissa tuhansissa markoissa.

Palon takia keskeytyneen krakkaustuotantoyksikön toiminta pyritään saamaan jälleen tuotantoon vielä tämän päivän kuluessa. Palo alkoi klo 7.05, kun laitehäiriön seurauksena krakkausyksikössä oleva kaasumainen öljy purkautui ulos prosessilaitteistosta ja syttyi tuleen. Kukaan ei loukkaantunut palossa, joka kesti puolisen tuntia. Vahinkoja aiheutuu lähinnä yksikön tuotannon keskeytyksestä. Laitehäiriön syytä tutkitaan.

Roihu sammutettiin puolessa tunnissa

Noin 90 metriä korkean krakkaustornin huipulla roihuava kymmenmetrinen lieska sammutettiin tietokoneen avulla prosessiyksikköä tuotannollisesti operoimalla ja ohjaamalla sammutushöyryä laitteistoon. Paikalle hälytettyjen palokuntien osana oli vain varmistaa katseella seuraten toiminta operaation aikana. Menneillään olevalla palomieslakolla ei ollut vaikutusta palon kestoaikaan tai syntyneisiin vahinkoihin, kertoo jalostamon viestintäpäällikkö Timo Tunturi.

Yksikön kaasut eivät poistuneet "ikuiseen liekkiin"

Jalostamon prosessiyksikön turvatekniikka toimii laitehäiriön tapahtuessa niin, että laitteisto ajaa itsensä tilaan, jossa kaasumainen öljy purkautuu ulos prosessilaitteistosta. Suureessa lämpötilassa ulos purkautunut kaasumainen öljy syttyi nyt palamaan. Naantalin jalostamossa on tämän lisäksi "Nesteen ikuinen liekki". Tämä alati palava tekoliekki sytyttää pienemmissä häiriöissä automaattilaitteiden avaamien varoventtiilien kautta purkautuvia kaasuja palamaan. Nyt tapahtunut laitevika aiheutti sen, että karkkausyksikön kaasut eivät menneetkään normaalikäytännön mukaisesti tähän ikuiseen liekkiin, vaan suoraan ulos krakkaustornista, jonka huipulle syttyi lieska.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.