Tuliko postissa outo lasku? Ole varovainen, kun osallistut nettikilpailuihin

Nettikilpailuun osallistuminen voi tulla kalliiksi. Sen ovat saaneet kokea monet suomalaiset viime päivinä, kun postiluukusta on tipahtanut kummallinen 79 euron lasku. Laskun syyksi on merkitty MediaBox-klubin jäsenmaksu. Laskut ovat kummastuttaneet saajiaan, sillä moni ei ole mielestään palvelua tilannut.

Laskun lähettäjäksi on merkitty Vertivas Ltd -niminen yritys. Vertivaksen yhteystiedot johtavat Kuala Lumpuriin Malesiaan. Nettisivujen mukaan yritys on erikoistunut mobiilimaksamiseen sekä online- ja mobiilimarkkinointiin.

Laskun saaneet epäilevät, että lasku on todennäköisesti peräisin nettikilpailuun osallistumisesta. Useassa tapauksessa perheen alaikäinen lapsi on osallistunut netissä kilpailuun, ilmoittanut puhelinnumeronsa ja vahvistanut vielä tilauksen saamallaan PIN-koodilla.

Nettikilpailupalvelu, joka on aiemmin kantanut nimeä MediaBox, on ilmeisesti nykyisin nimeltään FunLime. Palvelun nettisivuilla FunLimea kuvaillaan internet-palveluksi, joka tarjoaa tilaajilleen interaktiivista online-viihdettä, sekä tietoon ja taitoon perustuvia palkintokilpailuja. Kilpailuista on sivuston mukaan mahdollista voittaa iPhone, iPad, Sony Vaio ja Mac Book -laitteita.

Kuluttajavirastoon 50 valitusta

Kuluttajavirastoon on tullut MediaBox-laskujen vuoksi alkuvuoden aikana noin 50 valitusta. Kuluttajaviraston lakimiehen Juha Jokisen mukaan yrityksen toiminta on vähintäänkin kyseenalaista.

- Palvelua tilattaessa pitää antaa tieto sopimuksen synnystä. Muuten se menee huijauksen puolelle.

Hän kehottaa laskun saaneita reklamoimaan laskussa mainittuun FC Perintä Oy -perintätoimistoon, mikäli palvelua ei ole tietoisesti tilannut. Jokisen mukaan elinkeinonharjoittajan tulisi myös aina varmistaa, että tilaaja on täysi-ikäinen. 79 euron suuruisen palvelun ollessa kyseessä tilaamiseen pitäisi olla huoltajan suostumus. Jos tilaaja on ollut alaikäinen, lasku ei ole pätevä.

- Epäselvissä tilanteissä näyttötaakka on elinkeinonharjoittajalla, Jokinen sanoo.

MTV Uutiset ei tavoittanut toistaiseksi kertomaan asiasta sen paremmin Vertivakselta kuin FC Perinnältäkään.

Paljon harmia Mediabox-yritykselle

Epämääräiset laskut ovat aiheuttaneet paljon harmia suomalaiselle Mediabox Oy:lle, joka toimittaa ohjelmistoja lehtitaloille. Vertivaksen samannimisen palvelun vuoksi monet laskun saajista ovat erehtyneet luulemaan laskun olevan peräisin Mediaboxilta.

Vertivaksen juridinen neuvonantaja Joni Hatanmaa Hedman Partners - asianajotoimistosta vahvistaa, että kyseessä on nimisekaannus, eikä suomalainen Mediabox Oy liity laskuihin mitenkään.

Mediabox Oy:stä kerrotaan, että he ovat saaneet asian vuoksi arviolta yli sata yhteydenottoa viime perjantaista lähtien.

- Perjantaina oli jokunen ja maanantaina jokunen, mutta eilenhän se riistäytyi oikein käsistä. Eihän tässä ole sihteeri muuta ehtinyt kuin vastata puhelimeen, yhtiön toimitusjohtaja Juha Siintola harmittelee.

Siintolan mukaan Vertivakselta on kerrottu sähköpostitse, että MediaBox-palvelun nimi on muutettu. Hänen mukaansa Mediabox Oy:lle on kuitenkin ehtinyt koitua tapauksen vuoksi paljon harmia ja turhaa työtä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja