Tulevan viikonlopun lämpö nostattaa tulvia Etelä-Suomessa

Pääsiäisen aikana teitä on jouduttu tulvien takia jopa sulkemaan eri puolilla maata. Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo MTV:n Huomenta Suomessa, että esimerkiksi Etelä-Suomessa Vantaanjoella veden pinta on lähes huipussaan.

- Eilen illalla Vantaankoskella purettiin yksi pieni jääpato, mikä nosti jonkin verran vettä. Muuten monilla jokivarsilla on vielä pysytty kuivin jaloin. Toisaalta Lepsämänjoella ja Kytäjällä oli tänään tie poikki eli siellä on tulva-alueita, Vehviläinen kuvaa.

Viikonlopuksi on ennustettu lämpöaaltoa, joka saattaa nostaa myös veden pintaa. Vehviläisen mukaan vesi pysyy etelässä korkealla ainakin viikon.

- Tulevan viikonlopun lämpöaalto tai lämmin jakso ilmeisesti nostaa vetta uudelleen. Saman verran korkeutta tulee kuin nytkin, mutta toivotaan, ettei enempää, Vehviläinen sanoo.

Etelässä jokien varsilla on valtava määrä sulamatonta lunta ja jäämassoja. Vehviläisen mukaan esimerkiksi Lounais-Suomessa on hyvin sama tilanne kuin aivan etelässäkin. Etelä-Pohjamaalla suurimmat joet ovat jo aloittamassa tulvimista.

Jääpatojen ja tulvien estäminen lähes mahdotonta

- Tällä hetkellä siellä on veden nousu hidastunut, mutta kohoaminen alkaa varmasti uudelleen viikonlopun lämpimien aikana. Hieman siellä on tulvariski jopa pienentynyt, kun vettä ja lunta on saatu pois.

Salossa oli pääsiäisenä valtavia jääpatoja, jotka sitten purettiin tulvien estämiseksi. Paikallisten mukaan jääpatoihin ei oltu varauduttu. Voiko tulvimista ylipäätään ennakoida?

- Tulvia ja jääpatoja voi tietenkin ennakoida, mutta estäminen on vaikeata. Armeijalla on joskus ollut käytössään ilmatyynyalus, jota on käytetty jokisuissa jäiden rikkomiseen. Muuta keinoa en tiedä, esimerkiksi räjäyttäminen tuskin tulee kysymykseen, Vehviläinen pohtii.

Jääpadot tulevat kun ne ovat tullakseen. Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla on sahattu jäätä, mikä on auttanut tilannetta.

- Salon tapauksessa sahaaminen ei olisi auttanut, sillä merijää oli vastassa, Vehviläinen muistuttaa.

Katso Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläisen haastattelu (Huomenta Suomi 6.4.2010)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat