Tulevaisuuden tietokone näkee, kuulee ja tuntee

Ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus toimii edelleen näppäimistön välityksellä. Pian on toisin, kun kehitetään ohjelmia ja laitteita, jotka puhuvat, kuulevat, ymmärtävät mihin käyttäjä katsoo - ja jopa tuntevat. Eräs tulevaisuuden tietotekniikan kehittäjistä on Tampereen yliopiston TAUCHI-ryhmä.

Tampereen tietojenkäsittelyopin laitos on opettanut käyttöliittymien suunnittelua 1980-luvun puolivälistä asti. Tarjonta on kasvanut siinä määrin, että ensi syksynä käynnistyy jo kokonainen englanninkielinen maisteriohjelma, joka keskittyy ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutukseen.

Aihepiiriä tutkitaan myös yliopiston 20-henkisessä TAUCHI-ryhmässä. Tänään vietettiin ryhmän uusien tilojen avajaisia Tampereen Tullintorin alueella. Uusissa tiloissa on mm. silmänliikekameralla varustettu käytettävyyslaboratorio, jossa tutkitaan tietokoneiden käyttöä koehenkilöiden kanssa. TAUCHI-ryhmällä on jatkuvasti käynnissä useita suuria tutkimushankkeita. Näissä kehitetään uusia tapoja seurustella tietokoneen kanssa. Tavoitteena on, että ihmisen aisteja ja kykyjä hyödynnetään monipuolisesti.

Eräs projekteista on suomenkielinen puhuva pää. Tämä tietokoneella tehty pään malli on kolmiulotteinen. Päähän voidaan liittää ns. Hyperhuulet-ohjelma, joka on tarkoitettu puheterapiaan. Sen avulla kuulovammaiset voivat esimerkiksi opetella huuliltalukua. Toinen sovellus on Postimies-sähköpostiohjelma. Siinä käyttäjä soittaa kännykällä sähköpostipalvelimeen, josta hänelle luetaan tuoreet viestit. Uusimpia tutkimusalueita on "empaattisten tietokoneiden" kehittäminen. Ne pystyvät lukemaan ihmisen käyttäytymistä ja tunnetiloja mm. pupillien koon muutoksista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat