Mainos

Tulevaisuuden postimies voi tuoda laskujen sijasta ruokaa

Postitoiminta on murroksessa. Uusi postipalvelulaki tuo kirjemarkkinoille lisää kilpailua, lisäksi postinkantajien työtä vähentää monien palveluiden, kuten laskutuksen siirtyminen sähköiseksi.

Itellassa ei kuitenkaan uskota postinkantajien joutuvan kokonaan toimettomaksi, vaan kartoitetaan jo uusia mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa postimiehet saattavatkin kantaa kotiin yhä useammin ruokaa lehtien ja laskujen sijaan.

Lisää kilpailua kirjemarkkinoille

Ensimmäisen haasteen Itellalle aiheuttaa uudistumassa oleva postipalvelulaki, joka on parhaillaan eduskunnassa käsiteltävänä. Uudistuksen myötä kirjepalvelu avataan kilpailulle kaikissa Euroopan maissa.

Suomessa kilpailu on ollut mahdollista tähänkin asti, mutta nyt kilpailun edellytyksiä tullaan Itellan konsernijohtaja Jukka Alhon mukaan helpottamaan huomattavasti. Pakettipuolella muutos ei juurikaan näy.

- Pakettipuolella kilpailu on eritäin kova jo ennestään. Muun muassa Ruotsin postin kautta tulee paljon paketteja Suomeen, jotka menevät täysin Itellan ohitse.

Osoitteellisten kirjeiden kohdalla kilpailua ei ole käytännössä juuri lainkaan. Alho huomauttaa kuitenkin, että käytännössä kilpailun avaaminen ei kosketa yksittäisiä kuluttajia muuten kuin vastaanottajana.

- Missään maassa missä tämä kilpailu on alkanut, niin palvelu ei ole tullut kuluttajien saataville. Eli tätä kilpailua tarjotaan yleensä suurille massalähettäjille. Vastaanottajana tämä koskettaa sen sijaan yksityisasiakkaita, eli Itellan lisäksi kirjeen, laskun tai aikakauslehden voi asiakkaalle toimittaa myös joku muu.

Myös netti syö postimiehen töitä

Alhon mukaan postinjakajien hommat vähenevät tulevaisuudessa myös sen vuoksi, että laskutus ja lehdet siirtyvät entistä enemmän nettiin. Itellassa nähdään horisontissa kuitenkin myös uusia mahdollisuuksia.

- Esimerkiksi paketti- ja etäkauppatoiminta on sellaista mikä varmasti laajenee. Yhä useammin etäkaupan ostokset viedään myös kotiin asti, Alho toteaa.

Eräs laajentumisen mahdollisuus Itellalla on myös lähilogistiikassa. Postinjakajan vastuulla saattavatkin olla tulevaisuudessa esimerkiksi vanhusten kotipalvelut, kuten ateriajakelu.

- Itellahan hoitaa jo nyt kymmenissä kaupungeissa ja kunnissa sosiaalitoimen puolesta aterioiden tai elintarvikkeiden viennin huonosti liikkuville ihmisille tai vanhuksille. Tämä tulee olemaan sellainen ala, jossa tarvitaan myös enemmän palveluita jatkossa.

Alhon mukaan työntekijät ovat suhtautuneet myönteisesti ateriajakeluun niillä paikkakunnilla, joissa se on ollut Itellan hoidettavana.

- Työntekijät eivät ole nähneet näitä tehtäviä mitenkään olennaisesti erilaisena, vaan ovat kokeneet tämän hyvänä työnlisänä, joka istuu meidän kuljetustehtävään hyvin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.