Mainos

Tulevaisuuden maitopurkissa voi olla näyttö

VTT kehittää tekniikkaa jonka avulla esimerkiksi maitopurkissa voi olla näyttö. Näyttö valmistetaan perinteisellä painokoneella. Massatuotantomahdollisuuden vuoksi uudenlaisesta näytöstä tulee VTT:n mukaan edullinen.

Tulevaisuudessa maitopurkki ei näytä enää samalta kuin nykyisin. Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa VTT:ssä on käynnissä hanke, jonka tuloksena maitopurkin kylkeä voi jatkossa koristaa näyttö. Näyttö saattaa esimerkiksi viihdyttää aamupalaa syövää kuluttajaa mainoksin tai sanoa "hei! lue tuoteselostus toiselta puolelta".

Muun muassa tällaiseen käyttöön soveltuvaa näyttöä on suunniteltu VTT:ssä runsaan vuoden ajan. Tavoitteena on kehittää näyttö, joka valmistetaan poikkeuksellisesti painokoneella.

-Tämä on ainutlaatuinen projekti Euroopan mittakaavassa, hankkeen koordinaattori, ryhmäpäällikkö Arto Maaninen VTT Elektroniikasta Oulusta kertoo.

Perinteinen painokone uudessa työssä

Hänen mukaansa tällä haavaa näyttöjä valmistetaan lähinnä höyrystystekniikalla. Uudessa menetelmässä näytöt painetaan perinteisesti painotaloissa käytössä olevilla painokoneilla. Valmistuksessa käytettävät materiaalit ovat uusia, musteen kaltaisia, ja lopputuloksena syntyy muovipohjaisia, ohuita ja taipuisia näyttöjä. Nämä näytöt soveltuvat muun muassa tuotetietojen, tekstien ja värikuvien havainnolliseen esittämiseen elektroniikkatuotteissa, opastuskylteissä ja maitopurkin kaltaisissa päivittäistavaroissa.

Jatkossa tarkkuus lisääntyy

Maaninen kertoo, että ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus tuottaa yksinkertaisia alhaisen resoluution näyttöjä, jotka

soveltuvat esimerkiksi juuri maitopurkkiin. Tulevaisuudessa menetelmällä tähdätään kuitenkin valmistamaan korkean resoluution näyttöjä, joita käytetään muun muassa kännyköissä ja digikameroissa.

Tuotteesta tulee edullinen massatuotannon ansiosta

Painomenetelmällä pystytään jatkossa tuottamaan valtavia määriä näyttöjä. Maaninen kuvailee esimerkiksi nyt käytössä olevaa valmistuslinjaa, joka tuottaa noin 1500 näyttöä tunnissa.

-Me pystymme varmaan satakertaistamaan kevyesti sen tuotantomäärän, hän hahmottelee.

Massatuotantomahdollisuuksiensa vuoksi uudenlaisesta näytöstä tulee VTT:n mukaan edullinen. Se odottaa tuotteelle valtavia markkinoita.

Rahoitus EU:sta

Näyttöjen painotuotantoon tähtäävän hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 4,5 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoittaa EU, sitä johtaa VTT ja siihen osallistuvat UPM Kymmene Oyj, Hansaprint Oyj, saksalainen Leibniz-Institut fur Neue Materialien Gmbh sekä sveitsiläiset Centre Suisse d'Electronique et de Microtechnique SA ja CIBA Specialty Chemicals. Hanke päättyy vuonna 2008.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.